Росія навмисне блокує Керченську протоку - ВМС

Росія навмисне блокує Керченську протоку - ВМС

Укрінформ
Росія навмисне блокує Керченську протоку, аби за будь-яку ціну завадити мирному проходу корабельної групи ВМС ЗС України.

Про це повідомляє прес-центр командування Військово-морських сил ЗС України.

"О 13.50 за київським часом Керченською протокою вільно пройшли морський тральщик ЧФ РФ “Адмирал Захарин” та 2 катери типу «Раптор» ПС ФСБ РФ. Цьому проходу не заважав танкер з вимкнутою AIC (автоматизована ідентифікаційна система - ред.), яким Росія блокує Керченську протоку. Це є черговим свідченням лицемірної та брехливої політики Росії, адже мирний прохід для корабельної групи ВМС ЗС України блокується за будь-яку ціну", - наголосили у ВМС.

Раніше командувач українських ВМС Ігор Вронченко спростував заяви Росії про те, що в протоці нібито сіло на мілину судно. Він провів паралелі з ситуацією, що сталася в 2014 році в бухті Донузлав у Криму, коли росіяни затопили свої кораблі, аби завадити проходу українського флоту.

За його даними, наразі в районі Керченського мосту перебувають вісім кораблів Росії: два судна Чорноморського флоту і шість катерів прикордонної служби ФСБ.

Як повідомляло командування ВМС ЗС України, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Зокрема, корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира "Яни Капу", внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний плот.

У ВМС запевняють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявили, що три українські військові кораблі в Азовському морі "незаконно увійшли до територіальних вод РФ і попрямували до Керченської протоки".

Читайте також: Український буксир "Яни Капу" росіяни таранили двічі - командувач ВМС

В МЗС України наголосили, що розцінюють агресивні дії кораблів Російської Федерації як порушення норм Статуту ООН і Конвенції ООН з морського права.

За даними ВМС, українські військові кораблі вже кілька годин не можуть зайти до Керченської протоки, оскільки рух у ній перекрито в обидва боки "у зв'язку з посадкою на мілину танкера перед мостом з боку Азовського моря".

Крім того, було зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52 на бойовий курс із захватом на супроводження бортовими системами управління зброєю катерів Військово-морських сил ЗС України.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-