Кораблі РФ провокували українські судна на відкриття вогню - представник Президента

Кораблі РФ провокували українські судна на відкриття вогню - представник Президента

Укрінформ
Прикордонні кораблі ФСБ РФ в Азовському морі 25 листопада намагалися всіляко спровокувати судна ВМС України на відкриття вогню.

Про це повідомив постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін у Facebook.

"Щодо подій в Керченській протоці... Росіянами не просто було здіснено таран буксира ВМС, що призвело до втрати ним частини керованості, але й здійснено блокування всіх кораблів групи з тим, щоб вони не могли надати допомогу буксиру. Кораблі РФ всіляко провокували судна ВМС на відкриття вогню", - наголосив він.

Водночас представник Президента у Криму заявив, що "ці події ставлять хрест на міфі про Угоду 2003 р. щодо Азова як хоч у чомусь корисну для України".

Як повідомляло командування ВМС ЗС України, прикордонні кораблі Російської Федерації учинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Зокрема, корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира "Яни Капу", внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний плот.

У ВМС запевняють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявили, що три українські військові кораблі в Азовському морі "незаконно увійшли до територіальних вод РФ і попрямували до Керченської протоки".

Читайте також: Під час зіткнення в Азовському морі росіяни пошкодили і свій катер - екс-командувач ВМС

В МЗС України наголосили, що розцінюють агресивні дії кораблів Російської Федерації як порушення норм Статуту ООН і Конвенції ООН з морського права.

За даними ВМС, українські військові кораблі вже кілька годин не можуть зайти до Керченської протоки, оскільки рух у ній перекрито в обидва боки.

Крім того, було зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52 на бойовий курс із захватом на супроводження бортовими системами управління зброєю катерів Військово-морських сил ЗС України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-