МінТОТ закликає мешканців окупованого Донбасу не голосувати на псевдовиборах

МінТОТ закликає мешканців окупованого Донбасу не голосувати на псевдовиборах

Заява
Укрінформ
Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України звертається до мешканців окупованого Донбасу не піддаватися на маніпуляції Росії і не брати участі у нелегітимних виборах в ОРДЛО. 

Про це йдеться в заяві МінТОТ.

"МТОТ звертається з проханням до громадян України, які вимушені перебувати в окупації, утриматися від участі у нелегітимних виборах та просить не піддаватися маніпуляціям держави-агресора. Ми сподіваємося, що незламність духу, вірність і відданість загальнолюдським цінностям демократичного світу, допоможе вам зробити вибір на користь миру, до якого ми всі прагнемо", - зазначається в заяві.

У міністерстві нагадали, що відповідно до комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, затверджених Резолюцією Ради Безпеки ООН 2202, проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей передбачено виключно на місцевому рівні за умови дотримання українського законодавства, відповідних демократичних стандартів ОБСЄ та забезпечення максимальної прозорості. За своєю суттю імплементація Мінських домовленостей покликана відновити конституційний лад України, в якому немає місця незаконним збройним формуванням (НЗФ), керованим  кремлівською владою, пояснили в МінТОТ.

Однак, 11 листопада 2018 року всупереч Резолюції Радбезу ООН та  Мінським домовленостям незаконними збройними формуваннями планується проведення псевдовиборів до так званих «органів влади» окремих районів Донецької та Луганської областей, результат яких вже наперед відомий. 

"Проведення таких «виборів» ставить під сумнів загальне, пряме, рівне волевиявлення народу. Громадяни, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, перебувають в інформаційній ізоляції та зазнають тиску з боку держави-агресора щодо прийняття рішення про участь у нав’язаних незаконних виборах", - наголосили в міністерстві.

У зв'язку з цим МінТОТ просить мешканців окупованого Донбасу не брати участі у цих псевдовиборах.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей призначили на 11 листопада так звані вибори. Згідно з рішенням "парламентів" терористичних "ЛНР" і "ДНР", будуть вибирати як ватажків, так і "депутатів". 

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що наміри окупаційної адміністрації РФ провести псевдовибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу грубо порушують зобов'язання Росії як сторони Мінських домовленостей.

Міністр закоронних справ України Павло Клімкін повідомив, що реакцією на фейкові вибори на окупованих територіях Луганської і Донецької областей буде посилення міжнародних санкцій.

12 вересня спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер заявив, що осінні вибори на Донбасі, оголошені проросійськими бойовиками із самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", нелегітимні і порушують логіку Мінського процесу. 

Вісім держав-членів ООН 30 жовтня оприлюднили спільну заяву, в якій засудили плани проведення на окупованих Росією територіях сходу України так званих виборів у "Л/ДНР".

31 жовтня постійний представник Франції в ООН Франсуа Делатр наголосив, що Німеччина та Франція рішуче налаштовані підтримати суверенітет і територіальну цілісність України, та закликав сепаратистів і Росію припинити підготовку до так званих виборів.

Голова СБУ Василь Грицак 9 листопада заявив, що майбутнім "переможцям" фейкових виборів на окупованих територіях Донбасу в адміністрації президента РФ вже "намалювали" відсотки "підтримки" населення. Водночас, за даними СБУ, Росія через благодійний фонд перерахувала як мінімум 100 мільйонів рублів на потреби псевдовиборів в ОРДЛО.

За словами Грицака, в "ДНР" також заявили, що на псевдовиборах працюватимуть більше 40 фейкових спостерігачів з 22 країн світу. При цьому у списках так званих спостерігачів - громадяни Франції, Іспанії, Туреччини та Нідерландів, які одночасно є бойовиками або співробітниками органів "ДНР". 

Читайте також: Партнери відреагують на циркову виставу Кремля в ОРДЛО посиленням санкцій — Клімкін

Грицак також попередив, що після повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей під контроль української влади буде обов'язково дано оцінку діям організаторів фейкових виборів.

За фактом організації псевдовиборів на окупованій території двох областей України відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. 

Учасникам організації та проведення виборів 11 листопада 2018 року на тимчасово окупованих територіях Донецької області загрожує довічне позбавлення волі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-