На

На "вибори у республіках" Москва дала 100 мільйонів рублів - СБУ

Укрінформ
Росія через благодійний фонд уже перерахувала як мінімум 100 мільйонів рублів на потреби псевдовиборів в ОРДЛО.

Про це голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив на брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За даними СБУ, на потреби псевдовиборів в ОРДЛО тільки через благодійний фонд "Ми разом" вже перераховано 100 мільйонів рублів з російського бюджету. До речі, мало бути 50 мільйонів, випросили 100. Росія поспішає з виборами настільки, що від керівників "центральних виборчих комісій" вимагають оприлюднити результати "виборів" уже до обіду наступного дня", - сказав Грицак.

Глава СБУ також заявив, що оцінку діям організаторів псевдовиборів буде дано після повернення Донбасу під контроль України: "Потім, коли ми візьмемо під контроль ті території, ми однозначно будемо надавати оцінку діям тих посадових та службових осіб, які ці злочини вчинили на непідконтрольних територіях. Незалежно від того, втечуть вони з тих територій куди-небудь чи залишаться там".

Грицак визнав, що захистити співвітчизників, які мешкають в ОРДЛО, українська сторона наразі не має змоги, однак якщо так звана влада окупантів намагатиметься чинити тиск на тих, хто не бажає брати участь у цих виборах, їм не слід не замовчувати такі факти. "Висвітлення правди та даних про тиск, погрози або інші речі - це і буде та парасолька безпеки для цих людей", - переконаний голова СБУ.

На його думку, жителі окупованого Донбасу також мають змогу звернутися до міжнародних інстанцій за допомогою технічного зв'язку.

Як повідомляв Укрінформ, бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей призначили на 11 листопада так звані позачергові вибори.

У МЗС України заявили, що наміри окупаційної адміністрації РФ провести "позачергові вибори" на тимчасово окупованих територіях Донбасу грубо порушують зобов'язання Росії як сторони Мінських домовленостей.

Читайте також: У більшості - іноземні найманці: Грицак розповів про "спостерігачів" за "виборами" в ОРДЛО

12 вересня спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер заявив, що осінні вибори на Донбасі, оголошені проросійськими бойовиками із самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", нелегітимні і порушують логіку Мінського процесу.

Вісім держав-членів ООН 30 жовтня оприлюднили спільну заяву, в якій засудили плани проведення на окупованих РФ територіях східної України так званих виборів у "Л/ДНР".

31 жовтня постійний представник Франції в ООН Франсуа Делатр наголосив, що Німеччина та Франція рішуче налаштовані підтримати суверенітет і територіальну цілісність України, та закликав сепаратистів і Росію припинити підготовку до так званих виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-