Від Росії вимагають пояснень у ОБСЄ через збитий на Донбасі дрон

Від Росії вимагають пояснень у ОБСЄ через збитий на Донбасі дрон

Укрінформ
Росія має надати пояснення щодо її ролі в збитті безпілотника СММ ОБСЄ 27 жовтня біля кордону з РФ над територією, яку вона контролює. 

Про це заявив виконувач обов’язків заступника голови місії США при ОБСЄ Грегорі Макріс під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Минулого тижня члени Ради активно висловилися з приводу того, щоб Росія надала відповіді щодо збиття БПЛА дальнього радіусу дії Спеціальної моніторингової місії 27 жовтня над контрольованою Росією територією на сході України. Ми, разом з іншими членами Ради, маємо почути пояснення Росії щодо її ролі в інциденті, який трапився над територією, яку вона контролює", - сказав він.

Американський дипломат повідомив, що втрата безпілотника 27 жовтня позбавила СММ ОБСЄ одного з її найбільш корисного пристрою.

Читайте також: Сорок країн поклали відповідальність на Росію за збитий дрон ОБСЄ

"США підтверджують свою підтримку СММ як очей та вух світу в Україні. Ми засуджуємо будь-які спроби обмежити місії у її обов’язках та нагадуємо іншим країнам-учасникам, що мандат СММ передбачає безпечний та надійний доступ по всій території України, включаючи міжнародно визнаний кордон з Росією", - заявив Грегорі Макріс.

Слід зазначити, що під час минулого засідання Постійної ради ОБСЄ 1 листопада американська делегація нагадала, що керовані Росією сили в 2016 році збили два безпілотники дальнього радіусу дії СММ, а в червні керовані Росією збройні формування обстріляли БПЛА СММ ОБСЄ із зенітно-ракетного комплексу.

Нагадувалося, що за даними СММ, найбільш ймовірною причиною втрати безпілотника СММ 27 жовтня 2018 року став удар по корпусу, який "порушив" його політ. При цьому, перед тим дрон помітив зенітно-ракетний комплекс, а 8 людей чули вибух в тому районі приблизно під час інциденту.

Як повідомлялося, делегація ЄС під час засідання Форуму ОБСЄ із співробітництва у галузі безпеки у Відні заявила, що факти свідчать про те, що Росія та підтримуванні нею збройні формування несуть відповідальність за збиття безпілотника СММ ОБСЄ 27 жовтня біля кордону з РФ.

До заяви, окрім 28 країн-членів Євросоюзу, також приєдналися кандидати на вступ Колишня Югославська Республіка Македонія, Чорногорія та Албанія, країни Європейської асоціації вільної торгівлі (EFTA) Ісландія, Норвегія та Ліхтенштейн, країни-члени Європейської економічної зони, а також Україна, Молдова, Грузія, Андорра та Сан-Марино.

Фото: ОБСЄ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-