Російські окупанти збили безпілотник ОБСЄ, щоб зашкодити моніторингу – дипломат

Російські окупанти збили безпілотник ОБСЄ, щоб зашкодити моніторингу – дипломат

Укрінформ
Можливості моніторингу ОБСЄ погіршилися після збиття російськими збройними формуваннями 27 жовтня біля кордону з РФ безпілотника СММ, що й було очевидною метою цього акту.

Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Збиття російськими збройними формуваннями БПЛА дальнього радіуса дії СММ, що відбулося на окупованій Росією території Донбасу біля контрольованої Росією ділянки кордону, послабило можливості моніторингу ОБСЄ, що й було їх очевидною метою", - заявив він.

Український дипломат привітав висловлювання представників країн-членів ОБСЄ, які поклали відповідальність на російську сторону за "осліплювання" місії, незважаючи на зобов’язання Москви забезпечити вільний, безпечний та безперешкодний доступ для спостерігачів ОБСЄ та їхнього обладнання.

Як повідомлялося, 27 жовтня, о 01:18, при здійсненні польоту над районом поблизу н.п. Калинове (ОРДО) дрон СММ дальнього радіуса дії виявив зенітний ракетний комплекс (9К33 "Оса") східніше н.п. Нижньокринське (ОРДО, 66 км на схід від Донецька). Пізніше безпілотник виявив колону у складі 7 вантажівок на грунтовій дорозі поблизу кордону з РФ, де відсутні пункти пропуску через кордон. Після цього БПЛА скерували на південь у напрямку Нижньокринського для продовження спостереження за колоною.

О 01:53 СММ повністю втратила зв'язок із БПЛА, коли той пролітав біля Нижньокринського. Упродовж півгодини до втрати зв’язку з безпілотником у районах поблизу Саурівки та Нижньокринського з певною періодичністю відзначалися перешкоди, за оцінкою, унаслідок глушіння.

Читайте також: ОБСЄ проведе детальне розслідування втрати безпілотника біля кордону з РФ

Німеччина і Франція, як учасники "нормандського формату", рішуче засудили знищення безпілотника СММ ОБСЄ на сході України 27 жовтня і поклали відповідальність за це на Росію. Було заявлено, що упродовж останніх кількох тижнів безпілотний апарат СММ часто фіксував, як конвої з Росії перетинали кордон і йшли на територію України, відзначили представники ФРН і Франції. Зокрема, перед тим, як було втрачено зв'язок, дрон зафіксував системи ППО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-