Берлін і Париж звинуватили Москву у зникненні безпілотника ОБСЄ

Берлін і Париж звинуватили Москву у зникненні безпілотника ОБСЄ

Заява
Укрінформ
Німеччина і Франція як учасники "нормандського формату" рішуче засудили знищення безпілотника Спеціальної спостережної місії ОБСЄ на сході України 27 жовтня і поклали відповідальність за це на Росію.

Про це йдеться в спільній заяві двох країн у Постійній раді ОБСЄ від 1 листопада, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Інформація, що зібрана з показань місії, свідчить про те, що відповідальність за підпал і аварію апарата несуть Російська Федерація і підтримувані нею сепаратисти", - йдеться у документі.

Підкреслюється, що особи, відповідальні за такі напади на персонал та обладнання СММ, мають бути притягнуті до відповідальності.

Протягом останніх декількох тижнів безпілотний апарат СММ часто фіксував, як конвої з Росії перетинали кордон і йшли на територію України, відзначили представники ФРН і Франції. Зокрема, перед тим, як було втрачено зв'язок, дрон зафіксував системи ППО.

Інцидент зі знищенням безпілотника є серйозним порушенням мандата СММ, схваленого усіма державами-членами ОБСЄ. "Він є неприйнятно низькою точкою в низці випадків перешкоджання, залякувань і обмежень у роботі спостерігачів СММ, які виконують роль очей і вух міжнародної спільноти", - йдеться у заяві.

У ній підкреслюється, що Росія як підписант Мінських угод і член "нормандського формату" "несе особливу відповідальність, щоб забезпечити вільний, безпечний і безперешкодний доступ спостерігачів ОБСЄ і їхнього обладнання".

Читайте також: Зникнення дрона ОБСЄ: місія виявила “російський слід”

У документі наголошується, що безпека спостерігачів СММ і їхнього обладнання має для країн-членів Організації величезне значення. Берлін і Париж нагадують сторонам, що, поставивши підписи під Мінськими угодами, вони взяли на себе зобов'язання забезпечити ефективний моніторинг і нагляд за припиненням вогню і відведенням важких озброєнь у районі конфлікту спостерігачами СММ.

Як повідомлялося, 26 жовтня 2018 року о 22.03 безпілотник СММ ОБСЄ було запущено з майданчика в Степанівці (Донецька обл.) на підконтрольній України території. О 01.48 дрон виявив ЗРК 9К33 "Оса" збройних формувань РФ на схід від окупованого Нижньокринського. О 01.53 команда СММ втратила зв'язок з безпілотником.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-