Геращенко каже, що закон про розмінування Донбасу майже готовий

Геращенко каже, що закон про розмінування Донбасу майже готовий

Фото
Укрінформ
Проблема розмінування залишається ключовим гуманітарним викликом для Донбасу, близько 7 тисяч км потребують перевірки.

Про це повідомила у Facebook народний депутат України, Уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко. 

“Ми тут (на Донбасі – ред.) з журналістами і колегами - Іриною Фріз (очолює нашу делегацію в ПА НАТО) і Артуром Герасимовим (очолює нашу делегацію в ОБСЄ). Проблема розмінування є ключовим гуманітарним викликом для Донбасу, рівень забруднення території дуже високий, близько 7 тис. км потребують перевірки”, - зазначила Геращенко.

Розмінування Донбасу / Фото: Iryna Gerashchenko

Вона також повідомила, що полковник Вадим Дорофеєнко ознайомив її з роботою 143 спеціального загону, який працює над розмінуванням. “Поблизу селища Новологунського прорвало колектор, але ремонт неможливий, доки не проведено саперні роботи. Ці поля щедро нашпиговані вибухівкою, тут йшли бої, про які нагадує й спалене авто на дорозі. Поряд - Світлодарська дуга. Й саме на першій лінії фронту працюють наші військові сапери”, - зазначила Геращенко і додала, що негайно треба покращувати оснащення військових саперів.

Вона висловила сподівання, що майбутній закон про цивільне розмінування активізує відповідні роботи. “Говоримо з саперами про майбутній закон про цивільне розмінування. Сподіваюся, його прийняття вже на нинішній сесії активізує роботи по розмінування, визначить відповідальну структуру і стандарти, сприятиме посиленню соціальних гарантій для саперів, дасть відповідь, чи можливе залучення приватних і міжнародних структур з відповідним досвідом, примусить місцеву владу більш відповідально ставитися до маркування всіх небезпечних місць і територій, ставити відповідні загороджувальні дроти і попереджувальні знаки”, - зазначила Геращенко і додала, що зараз допрацьовують фінальну версію закону, аби у вересні зареєструвати цей проект і до кінця сесії його прийняти.

Читайте також: На Донбасі під час гуманітарного розмінування очистили майже 300 гектарів

Як повідомлялося, у 2016 році у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти про протимінну діяльність - урядовий проект № 4137, ініційований у лютому Арсенієм Яценюком, та альтернативний йому проект № 5189-1, внесений Володимиром Гройсманом у квітня 2016-го. Проте обидва документи були відкликані та зняті з розгляду.

Народні депутати України Ірина Геращенко та Ірина Фріз, яка є членом комітету з нацбезпеки і оборони і головою української парламентської делегації в ПА НАТО, готують до внесення на реєстрацію в парламенті новий законопроекту про протимінну діяльність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-