Сьогодні - 26 років українській воєнній розвідці

Сьогодні - 26 років українській воєнній розвідці

Укрінформ
Своє професійне свято 7 вересня відзначають українські воєнні розвідники.

Про це повідомляє Укрінформ.

Цього року воєнній розвідці виповнюється 26 років. Саме цього дня у 1992 році, відповідно до Указу Президента «Про Управління воєнної стратегічної розвідки Міністерства оборони України», у складі оборонного відомства було створено розвідувальний орган стратегічного рівня, що стало початком історії воєнної розвідки незалежної України. 

Після розпаду СРСР й відновлення у серпні 1991 року незалежності, перед Українською державою гостро постало питання створення воєнної розвідки, адже раніше подібні структури підпорядковувались Москві. Паралельно зі становленням Збройних сил України розпочалось створення системи воєнної розвідки. У лютому 1992 року почалося формування управління розвідки Головного штабу Збройних сил України, а вже 7 вересня було прийнято рішення щодо формування Управління воєнної стратегічної розвідки Міністерства оборони України. 

У квітні 1994 року Указом Президента Головне управління військової розвідки Міністерства оборони України було перейменовано в Головне управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МО України). Відтоді почала розвиватись комплексна, ефективна та багаторівнева система воєнної розвідки Збройних сил.

Це свято – свідчення визнання особливої ролі, яку відіграє воєнна розвідка у справі захисту національних інтересів України, особливо зараз, коли агресія з боку Росії та інші зміни у зовнішньому та внутрішньому безпековому середовищі обумовлюють необхідність створення нової системи забезпечення національної безпеки країни. У складних умовах відкритої агресії країна потребує ефективної та активної розвідки, спроможної до надання оперативної, об’єктивної та достовірної розвідувальної інформації, а також реальних прогнозів для прийняття керівництвом країни важливих державних рішень у сфері національної безпеки. 

За чотири роки війни українські розвідники вийшли на новий якісний рівень підготовки. Від початку воєнних дій вони знаходяться на передовій, боронячи територіальну цілісність держави, показуючи вражаючі зразки мужності та героїзму.

Читайте також: Більшість із цих героїв ніколи не стануть відомими…

Як наголосив у своєму привітанні воєнним розвідникам Президент, воєнна розвідка здобула значний авторитет у спецслужб партнерів України у світі і визнана ними як ефективний контриб'ютор системи колективної безпеки НАТО та ЄС.

"Як Верховний Головнокомандувач Збройних сил України ціную вашу роботу, задоволений її результатами і дякую кожному із вас за високий патріотизм та безмежну відданість Батьківщині. Завдяки професійності та агресивній активності воєнна розвідка здобула значний авторитет у спецслужб партнерів України у світі і визнана ними як ефективний контриб’ютор системи колективної безпеки НАТО та Європейського Союзу", - наголосив Порошенко.

За його словами, непомітні для противника та майже невідомі співвітчизникам воїни «таємного фронту» роблять свій безцінний внесок у наближення невідворотної перемоги над російськими загарбниками.

У свою чергу секретар Ради національної безпеки і оборони  Олександр Турчинов висловив переконання, що військові розвідники – еліта Збройних Сил України.

«Добута вами з ризиком для життя важлива й актуальна інформація, докази безпосередньої участі збройних сил РФ в агресії проти нашої держави доводять міжнародній спільноті беззаперечні факти злочинів Кремля проти України», - зазначив Турчинов. 

Він також додав, що понад чверть століття співробітники Головного управління розвідки на високому професійному рівні виконують свій військовий обов’язок перед Батьківщиною і Українським народом - гарантувати національну безпеку і оборону України, її суверенітет і територіальну цілісність.

Міністр оборони України Степан Полторак також привітав воєнну розвідку України з нагоди 26-ї річниці.

Про це йдеться на сайті Міноборони.

"Воєнна розвідка робить значний внесок у забезпечення воєнної безпеки держави шляхом добування достовірної розвідувальної інформації про реальні, потенційні загрози, зокрема, плани та наміри Росії, спрямовані на знищення української державності. Належне розвідувальне забезпечення сприяє успішному виконанню завдань, покладених на сили оборони, формуванню доказової бази російської військової присутності на території нашої держави", - йдеться у вітанні.

Зазначається, що в умовах гібридної війни українські розвідники, ризикуючи власним життям, виконують завдання на найбільш важливих напрямах, здобувають безцінний бойовий досвід, нарощують свої спроможності, що свідчить про наявність у державі високопрофесійного корпусу воїнів-розвідників.

"Імена полеглих навічно внесені до списку героїв, які поклали своє життя за незалежну, соборну, успішну Україну, а пам’ять про них ніколи не згасне у наших серцях", - наголошується у вітанні.

У свою чергу начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко наголосив: "П’ятий рік поспіль військові розвідники зустрічають своє професійне свято в умовах широкомасштабної агресії Російської Федерації проти нашої держави. У такій ситуації внесок воєнної розвідки України у відстоювання суверенітету держави та забезпечення її обороноздатності — безцінний. Адже своєчасно добута об’єктивна інформація дозволяє не лише зривати злочинні плани противника, а й дає можливість впевнено тримати контроль над ситуацією в будь-яких умовах обстановки".

З нагоди свята він висловив щиру вдячність усьому особовому складу структур воєнної розвідки за патріотизм, самовідданість та професіоналізм, виявлені під час добування розвідувальних відомостей в інтересах оборони держави, застосування та розвитку Збройних Сил України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-