Справу ватажка бойовиків

Справу ватажка бойовиків "Гіві" повернули прокурорам

Укрінформ
Суд у Дніпрі повернув до прокуратури справу проти командира угрупування бойовиків «Сомалі» на прізвисько «Гіві» Михайла Толстих, який вважається загиблим.

Відповідне рішення ухвалив Апеляційний суд Дніпропетровської області, повідомляє у вівторок Радіо Свобода.

«Своїм рішенням суд залишив без задоволення апеляційну скаргу прокурора, а ухвалу Павлоградського міськрайонного суду області від 5 квітня 2018 року про повернення прокурору обвинувального акту щодо громадянина Толстих – залишив без змін», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, у рішенні суду йдеться про те, що, за даними Департаменту контррозвідки СБУ, 8 лютого 2017 року підозрюваний був убитий невідомими особами у своєму робочому кабінеті на базі бойовиків незаконного збройного формування «Сомалі» в Донецьку. 

«Дана інформація належним чином не підтверджена та не спростована», – зазначається у рішенні суду.

30 березня в офіційній газеті «Урядовий кур’єр» оприлюднили повідомлення Павлоградського міськрайонного суду, який викликав на засідання обвинуваченого Михайла Толстих (командира угруповання бойовиків «Сомалі» на прізвисько «Гіві»).

5 квітня колегія суддів Павлоградського суду вирішила повернути кримінальне провадження проти Толстих стороні обвинувачення, зокрема зазначивши, що «у розпорядження суддів надійшло повідомлення СБУ про те, що обвинувачений був убитий, однак офіційно цю інформацію СБУ не підтвердила».

Читайте також: Військова прокуратура наполягає на судовому розгляді справи "Гіві"

Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України подала апеляцію на рішення Павлоградського суду. Як зазначили тоді у відомстві, підстави для повернення справи прокурору «абсолютно надумані» і єдиною причиною судової ухвали є «дивне і вперте небажання суду за будь-яких підстав розглядати справу за обвинуваченням ватажка терористів «ДНР».

У суді Михайло Толстих обвинувачувався за кількома статтями Кримінального кодексу України: частиною 1 статті 285-3 (Створення терористичної групи чи терористичної організації), частиною 2 статті 28, частиною 2 статті 437 (Планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни), частиною 3 статті 27, частиною 3 статті 258 (Терористичний акт), частиною 2 статті 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), частиною 2 статті 28, частиною 1 статті 438 (Порушення законів та звичаїв війни)

8 лютого 2017 року в угрупованні «ДНР» заявили про загибель Толстих у результаті вибуху. У Міноборони України тоді підтвердили його смерть.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-