Урегулювання конфлікту не може відбуватися без поступок з обох сторін - екс-голова МВС Колумбії

Урегулювання конфлікту не може відбуватися без поступок з обох сторін - екс-голова МВС Колумбії

Укрінформ
Врегулювання конфлікту не може відбуватися без поступок з обох сторін. 

Так охарактеризував процес мирного врегулювання збройних конфліктів екс-міністр внутрішніх справ Колумбії Хуан Фернандо Крісто під час круглого столу "Перехідне правосуддя, демілітаризація, сталий мир: досвід Колумбії для України" в Укрінформі.

"Що означає система перехідного правосуддя - для вирішення необхідно приймати до уваги витоки конфлікту, причини конфлікту. З іншого боку - збільшення так чи інакше ваги правосуддя, ваги справедливості і ваги миру для всього суспільства і як додатковий фактор - поліпшення усіх сторін життя, тому що ми в першу чергу ставимо завдання з досягнення миру задля того, щоб не було нових жертв... Уникнути жертв у майбутньому - це дуже велика справа. Хай винуватці заплатять меншу ціну за свої злочини, але це піде на загальну користь суспільству. Безумовно, аналогічно ніколи не було випадку врегулювання без поступок з обох боків", - зазначив він.

Очільник Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш зауважив, що для досягнення миру та вирішення конфлікту необхідна демонстрація політичної волі з обох сторін. Водночас в Україні представники непідконтрольних територій свідомо відрізали від каналів комунікації  людей, які залишились на непідконтрольних територіях.

"Якщо ви подивитесь на динаміку розвитку подій щодо окупованих подій Сходу, то ми бачимо поступову еволюцію думок і дискурсів у суспільстві. Головна небезпека в цій ситуації була  - посилати меседжі "всі, хто живе там, за лінією - сепаратисти", - зазначив він.

Читайте також: Аваков презентував послам країн G7 стратегію деокупації Донбасу

Також міністр окремо сказав про спроби всіляко заблокувати комунікацію шляхом блокування мобільних операторів, а тому аспект донесення чітких повідомлень до жителів України, які залишились на окупованих територіях, досі лишається для України актуальним.

У свою чергу екс-міністр внутрішніх справ Колумбії зауважив, що кожен конфлікт має свої відмінності, відповідно і вирішення має бути відмінним, а спільним є те, що потрібно намагатись досягти миру, і це - "головна тема, якій мають бути підпорядковані всі рішення".

Хуан Фернандо Крісто -  екс-міністр внутрішніх справ Колумбії, юрист і політик. Перебуваючи в уряді Колумбії, Крісто присвятив увагу питанню допомоги жертвам воєнного конфлікту в Колумбії, за час сенаторства розробив проект закону "Про репарації жертвам воєнного конфлікту та реституцію земель". На посаді міністра відгравав ключову роль у Гаванському мирному процесі, працював над імплементацією мирної угоди і впровадженням необхідних правових реформ. 

Крісто сприяв запровадженню пришвидшеної процедури ухвалення законодавства з питань мирного процесу, закону про амністію та спеціальних правил юрисдикції з питань мирного процесу, а також законодавства, що регулює перетворення повстанського руху (Революційні збройні сили Колумбії - "ФАРК") на політичний.

Як відомо, конфлікт у Колумбії - один із найтриваліших у світі (1964 - 2016 рр.).

У протистоянні влади з бойовиками партизанського руху ФАРК загинуло 260 тис. осіб.

У лютому-серпні 2012 року колумбійський уряд і ФАРК обмінювались поглядами на конфлікт та створення передумов для запуску мирних переговорів. Було підписано Загальну угоду про припинення конфлікту та формування сталого і тривалого миру.

У жовтні того ж року в Осло (Норвегія) розпочав роботу "Стіл обговорень", але мирні переговори перемістилися до Гавани (Куба), де вони тривали 4 роки до серпня 2016 року. Впродовж чотирьох років сторони послідовно узгодили та підписали програму розвитку сільської місцевості, а також розділи стосовно політичної участі, вирішення проблеми обігу наркотиків, прав постраждалих та правосуддя перехідного періоду й завершення конфлікту.

Переговорний етап закінчився 26 вересня 2016 року, коли в Гавані мирну угоду підписали президент Хуан Мануель Сантос і командувач ФАРК Родріго Лондоньо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-