Зрив перемир’я та загрози для місії ОБСЄ: стало відомо, про що говорили в Мінську

Зрив перемир’я та загрози для місії ОБСЄ: стало відомо, про що говорили в Мінську

Укрінформ
Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ констатує ризик подальшої ескалації ситуації на Донбасі, де від початку “великоднього перемир'я” бойовики здійснили понад 700 обстрілів.

Про це повідомила у Facebook прес-секретар представника України у Тристоронній контактній групі щодо Донбасу, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер за результатами засіданні ТКГ в Мінську.

"Великоднє перемир'я було зірвано. СММ ОБСЄ констатує ризик подальшої ескалації ситуації на Донбасі. З 30 березня по 16 квітня 2018 року зафіксовано одне бойове зіткнення та 720 обстрілів з боку НЗФ ОРДЛО, 685 з них були прицільні", - зазначила Оліфер.

За її словами, мали місце порушення режиму тиші із застосуванням зброї, забороненої Мінськими угодами - із застосуванням танків, артилерії та мінометів. "Таким чином кількість обстрілів збільшилася в рази, не забезпечено жодного дня тиші, серед українських військових є загиблі та поранені. Викликає обурення чергова провокація стосовно персоналу Донецької фільтрувальної станції, внаслідок якої поранено співробітників станції", - підкреслила вона.

Читайте також: Москва не хоче забирати 23 росіян і звільняти українських політв'язнів – Геращенко

Оліфер додала, що 30 березня на території ОРДЛО тричі обстріляно безпілотники СММ ОБСЄ, того ж дня один дрон було збито. "Вже 5 квітня в районі н.п. Кременець знову відбулася груба провокація із застосуванням зброї; лише цього року спостерігачів місії не пускали в цей район приблизно 20 разів. НЗФ ОРДЛО намагаються систематично зривати роботу міжнародних моніторів, тобто зробити все, аби вони не змогли продовжити ефективне виконання покладеної на них місії", - написала прес-секрертар Кучми.

Оліфер наголосила, що повноцінна тиша можлива лише після того, як РФ припинить постачати техніку, озброєння, паливно-мастильні матеріали та найманців через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону; забезпечить безперешкодний доступ для СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО включно із районами, що знаходяться у безпосередній близькості від кордону з РФ, та створить у прикордонному районі зону безпеки, про яку домовлялися ще у вересні минулого року; виведе з території України техніку та найманців. "Без виконання цих заходів сталого та всеосяжного режиму припинення вогню не буде встановлено", - додала вона.

За її словами, питання безпеки для об'єктів цивільної інфраструктури поставлено на всіх рівнях, в тому числі і в рамках підгрупи з соціально-економічних питань. Так само як на рівні підгрупи, так і під час засідання ТКГ обговорено питання відновлення мобільного зв'язку на території ОРДО в технічній частині, а також щодо надання гарантій безпеки в разі здійснення відновлювальних робіт працівниками компанії «Водафон Україна». Українська сторона порушила екологічні питання, зокрема, щодо направлення профільних експертів для вивчення екологічної ситуації в ОРДЛО, поінформувала Оліфер.

Крім того, за її даними, в рамках роботи гуманітарної підгрупи українська сторона озвучила вимогу надати інформацію про тих, хто тривалий час утримується в заручниках на території ОРДЛО.

“Ще раз озвучено готовність передати РФ більше 20 її громадян, які перебувають в закладах української пенітенціарної системи за злочини проти територіальної цілісності і суверенітету України, в обмін на звільнення політв'язнів, яких утримують на території РФ. Також жорстко поставлено питання щодо розблокування роботи з пошуку зниклих безвісти. Окремо наголошено: українська сторона готова зробити все необхідне для просування ремонтних робіт мостового переходу у Станиці Луганській", - написала вона.

Як повідомляв Укрінформ, перший заступник Голови Верховної Ради, представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко поінформувала за результатами засідання у Мінську, що Росія не відповіла на пропозицію України про обмін 23 засуджених росіян на українських політв'язнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-