Прем’єр Литви розповів про гнітюче відчуття від поїздки на Донбас

Прем’єр Литви розповів про гнітюче відчуття від поїздки на Донбас

Укрінформ
Прем'єр-міністр Литовської Республіки Саулюс Скверняліс закликав європейські країни спільними зусиллями підтримати цивільне населення на Донбасі, а в майбутньому допомогти відбудувати зруйновані міста і села на Сході України.

Про це він заявив під час свого виступу на XI Київському безпековому форумі, розповідаючи про свою поїздку 11 квітня до прифронтової Авдіївки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У мене було гнітюче відчуття, що для місцевого населення, яке живе поблизу лінії фронту, всі ці жахливі умови стали нормою. Вони змирилися і навчилися жити в цих неймовірно складних умовах. Але чи це може бути нормально? Цивільне населення на Донбасі повинно зрозуміти, що про них не забули і що ми можемо допомогти всі разом відбудувати інфраструктуру, відновити і побудувати нові школи, дитячі садки, і надати необхідну допомогу місцевим мешканцям, які не могли чи не захотіли їхати з цього регіону. Литва могла б відновити, відремонтувати там вулиці, інші держави відбудували б школи, дитсадки, і це були б наші конкретні приклади усім людям на Донбасі того, що вони не покинуті, не самі, що ми готові їм допомогти", - сказав Скверняліс.

Він зазначив, що йому було дуже важко, відвідавши Донбас, усвідомити, що сьогодні у 21 столітті в центрі Європи іде війна, яку підтримує країна - постійний член Ради безпеки ООН, а сама відкрито порушує будь-які міжнародні угоди і домовленості.

Читайте також: Україні і надалі треба допомагати летальною зброєю - прем'єр Литви

У зв'язку з цим прем'єр Литви висловив задоволення, що європейські країни спромоглися дати спільну відповідь російській агресії в Україні, підтримавши і запровадивши санкції проти РФ. "Я розумію, що це певно не найкраща відповідь, але на сьогодні це мабуть єдине, що ми можемо реально використовувати з точки зору міжнародного права щодо російської агресії і змусити її дотримуватись міжнародних ліній безпеки", - наголосив Скверняліс.

При цьому він підкреслив, що європейські країни мають зрозуміти, наскільки Україні потрібна їх допомога. "Україна повинна стати прикладом для усіх сусідніх держав, ми повинні допомогти Україні відстояти себе і ми всі знаємо, який величезний потенціал вона має", - сказав литовський прем'єр.

Водночас він закликав Україну і надалі продовжити запроваджувати розпочаті реформи, які б дозволили її людям відчути, що воєнна небезпека спадає і країна поступово зазнає позитивних змін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-