Бойовики не дали ОБСЄ запустити дрон біля Донецька

Бойовики не дали ОБСЄ запустити дрон біля Донецька

Укрінформ
Неподалік Донецька бойовики погрожували зброєю спостерігачам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і перешкодили запуску безпілотника.

Про це повідомляється в оперативному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

“5 квітня о 12:14 патруль місії у складі шести співробітників на двох броньованих автомобілях перебував на автошляху H15 за 2 км на схід від блокпоста збройних формувань, розміщеного східніше н. п. Кремінець (непідконтрольний урядові, 16 км на південний захід від Донецька). Спостерігачі готувалися до запланованого запуску безпілотного літального апарата (БПЛА) середнього радіуса дії. Перед тим як вони завершили підготовку, синій автомобіль марки “Лада” (з табличками АА237 та маркуванням “поліція” російською мовою), який рухався із заходу на схід, розвернувся у бік спостерігачів. З автомобіля вийшли троє чоловіків: один у камуфляжному одязі, а двоє інших у формі поліцейського типу; у кожного з них на плечі був автомат (типу АК)”, - йдеться у повідомленні.

Бойовики підійшли до патруля СММ. “Чоловік у камуфляжному одязі російською мовою відрекомендувався “командиром спецпідрозділу”. Він заявив, що це “зона заборони польотів” і що їм не повідомляли про застосування місією БПЛА. Спостерігачі розповіли про положення мандата місії і свою діяльність, у тому числі про використання БПЛА”, - повідомили в ОБСЄ.

Читайте також: ОБСЄ зафіксували 1721 порушення вогню з часу “великоднього” перемир’я

О 12:30 автошляхом Н15 із заходу до патруля СММ під’їхав ще один автомобіль з двома бойовиками.

“Один із них, котрий керував автомобілем, був озброєний автоматом (типу АК). Двоє чоловіків вийшли з автомобіля і в агресивній формі звернулися до членів патруля місії. Співробітники СММ почули, як один із них сказав іншому російською мовою: “Готуйся!” Після цього останній дослав патрон у патронник і, тримаючи палець на спусковому гачку, спрямував дуло автомата в землю”, - зазначається у повідомленні.

Після цього чоловік, котрий відрекомендувався “командиром”, кілька разів розмовляв по телефону, у той час як старший патруля СММ намагався розрядити ситуацію, пояснюючи обов’язки та повноваження місії. 

“Увесь цей час чоловіки з автомобіля марки “Лада” стояли поруч (загалом було п’ять чоловіків). Команда СММ зібрала обладнання і залишила цей район о 13:03. Патруль повернувся на свою базу в Донецьку приблизно о 14:50”, - повідомили у спостережній місії ОБСЄ.

Зазначається, що у 2018 році свобода пересування патрулів СММ у районі Кремінця обмежувалася близько 20 разів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-