Експерти пропонують обмежити термін перебування бійців у зоні АТО

Експерти пропонують обмежити термін перебування бійців у зоні АТО

Укрінформ
Терміни перебування військовослужбовців в зоні АТО мають бути зрозумілими та чітко регламентованими.

Такого висновку дійшли за підсумками моніторингових візитів до військових частин та підрозділів зі складу сил та засобів АТО на території Донецької та Луганської областей представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, повідомляється на сайті Омбудсмена.

“Унормування питання термінів перебування особового складу у районах ведення бойових дій та періодичності проведення ротацій підрозділів, а також здійснення належної психологічної реабілітації військовослужбовців Збройних сил України, які брали участь в АТО - запорука швидкого відновлення боєздатності військових частин, гарного морально-психологічного стану особового складу та високого рівня бойового духу та патріотизму. А отже, і вдалого проведення АТО” - підкреслив доповідач Андрій Титаренко під час Першої Всеукраїнської науково-практичної конференції “Робота з травмами війни. Українській досвід”.

За оцінкою експертів, нормальним терміном перебування особового складу і підрозділів в районах проведення бойових дій є 3 – 4 місяці (але не більше ніж 6 місяців), з них в умовах безпосереднього зіткнення з противником  - не більше 2-3 місяців.

Читайте також: Бойовики майже місяць зривають розведення сил під Станицею - штаб

“Більш тривалі терміни безперервного перебування особового складу на лінії бойового зіткнення без можливості проведення ротацій, а також довготривале виконання бойових та службових завдань близько 24 - 30 місяців у районах ведення бойових дій, полігонах без повернення до пунктів постійної дислокації збільшує негативні наслідки бойової та фізичної втоми, призводить до виникнення проблем як особистого, так і сімейного характеру, наголошувалось на конференції”, - зазначається у повідомленні.

Учасники конференції також наголосили на тому, що чинна організація відновлення боєздатності військових частин і реабілітації особового складу є недосконалою та недієвою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-