Утримуваний бойовиками

Утримуваний бойовиками "ДНР" журналіст Асєєв скаржиться на здоров'я – екс-депутат

Укрінформ
Бойовики утримують зниклого в Донецьку журналіста Станіслава Васіна (Асєєва) на території колишнього заводу. При цьому журналіст скаржиться на погіршення стану здоров'я. 

Про це у Facebook повідомив колишній депутат Верховної Ради Єгор Фірсов. 

"Інформація про стан Стаса Асєєва (Васіна). На жаль, нічого кардинально нового сказати не можу. У період обміну всіх на всіх обміняти Стаса не вдалося. Ми намагалися спілкуватися з ким тільки можливо. Задіяли як офіційні, так і неофіційні канали комунікації, у тому числі церковні, журналістські та політичні. Але на той час з боку терористів навіть говорити не хотіли про можливість обміну", - написав Фірсов.

За його словами, періодично з Асєєвим домагається зустрічі його мати. Іноді таку можливість їй надають.

"Стас живий. Намагається триматися. Але скаржиться на стан здоров'я. Його й надалі мучить хронічний бронхіт, який в нього ще з дитинства. І сильний зубний біль", - повідомив Фірсов.

Він додав, що журналіст перебуває на території колишнього заводу, відомого багатьом як "Ізоляція". "Це приміщення, де військові "ДНР" з самого початку облаштували в'язницю, де тримали і катували полонених. Ті, хто побував у полоні, називають це місце справжнім концтабором, де полонених вдень змушували працювати, а вночі катували", - зазначив він.

Фірсов також зауважив, що "суд" у справі Асєєва постійно переноситься. Розгляд справи і винесення вироку планувалося ще у 2017 році, але процес триває до цього часу.

"Зараз ми плануємо видати збірку його статей, які він писав про ситуацію в ОРДЛО... Цим хочемо привернути увагу до його ув'язнення. В тому числі, видати також і іноземною мовою, чим привернути увагу до Стаса на європейському і американському рівні", - додав він.

Фірсов також наголосив, що матеріали Асєєва - це дуже цінне джерело інформації про те, що відбувалося на окупованій території з початку війни.

Читайте також: В ОБСЄ наполягають на звільненні Сущенка, Семени й Асєєва

Як повідомляв Укрінформ, 27-річний Асєєв (публікувався під псевдонімом Васін) зник 2 червня 2017 року на території, контрольованій бойовиками ОРДО. Його колеги з проекту "Радіо Донбас.Реалії" припустили, що журналіста могли взяти в полон бойовики, а сторінку у Facebook – зламали.

Представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Ірина Геращенко 31 липня заявила, що під час скайп-конференції мінської гуманітарної підгрупи представники ОРДЛО повідомили про місце знаходження Асєєва.

Асєєв співпрацював з низкою українських ЗМІ: "Дзеркало тижня", "Український тиждень", а також проектом Радіо Свобода - "Радіо Донбас.Реалії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-