Турчинов: Закон щодо Донбасу не виключає військовий шлях вигнання окупантів

Турчинов: Закон щодо Донбасу не виключає військовий шлях вигнання окупантів

Укрінформ
Закон щодо Донбасу не виключає військового шляху звільнення окупованих територій, створюючи для цього необхідні передумови.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов в інтерв'ю "Громадському".

"Ми не кажемо, що сьогодні можемо звільнити окуповану територію виключно силовим шляхом. Але цей закон не виключає такого шляху і створює для цього передумови. Щоб не треба було ухвалювати додаткові законодавчі акти, які б забезпечили правове поле для застосування сили під час протидії агресору", - підкреслив він.

За його словами, закон не перекреслює мирний шлях, навпаки, "сьогодні ніхто не скасував Мінські угоди".

"Так, Росія їх саботує, вона намагається їх нівелювати, але сьогодні дипломатичний шлях, згідно з позицією Президента, залишається одним із пріоритетних", - додав глава РНБО.

Читайте також: Поки російські війська присутні в Україні, виконати "Мінськ" неможливо – Яценюк

Також Турчинов пояснив, чому цей закон дуже важливий для України. За його словами, тут є відразу три причини, і перша з них – законодавчо Росія визнається країною-агресором.

"Це одразу перекреслює плани Путіна щодо маскування агресивної військової операції під миротворчу. Те, що він хотів зробити і те, що вже навіть обговорювалося в ООН. Тобто, цей закон взагалі не дає можливості Росії називати себе миротворцем, тому що не можна бути миротворцем і агресором одночасно", - зазначив секретар РНБО.

Читайте також: Росія де-факто вийшла з виконання Мінських угод - Гопко

Друга причина – закон чітко і ясно визначає механізм захисту громадян України, які залишилися на окупованій території, а також тих українців, хто змушений був покинути свої будинки і зараз перебуває в Україні, але втратив майно, нерухомість тощо.

"У законі чітко зазначено, що будь-які акти, складені на окупованій території, не мають жодних правових наслідків. Ми реально захищаємо наших громадян від свавілля й терору, в якому вони змушені сьогодні перебувати", - додав Турчинов.

Читайте також: США прямо звинуватили Москву у невиконанні "Мінська"

Третя причина - безпекова складова закону.

"Маючи пріоритет дипломатичних заходів, закон чітко дає можливість використовувати весь потенціал силового боку, Збройних сил та інших силових інституцій для захисту країни, відбиття агресії, зокрема відновлення суверенітету нашої країни на окупованій території", - наголосив Турчинов.

Як раніше повідомляло агентство, глава РНБО повідомив, що за минулий рік ЗСУ повернули 10 кілометрів українських територій у зоні проведення АТО.

Фото: hromadske.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-