Треба проводити роботу зі

Треба проводити роботу зі "спойлерами" конфлікту на Донбасі – експерт

Укрінформ
Слабкість держави провокуватиме конфлікти, подібні існуючому на Донбасі, в майбутньому, тож вирішити їх можна лише тоді, коли Україна буде сильною.

Про це заявив під час експертної дискусії в Укрінформі асоційований експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Микола Капітоненко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Доки ми не перетворимось на сильну, не у військовому сенсі, а на ефективну державу, доки ми не перетворимось на державу демократичну -  не за назвою, а за змістом, - врегулювати конфлікт на Донбасі буде дуже важко. Важко буде попередити інші конфлікти такого плану, слабкість держави провокуватиме подібні конфлікти в майбутньому", - додав експерт.

Капітоненко також зазначив, що перше, що необхідно вже сьогодні зробити -  це зрозуміти відмінність між позиціями сторін.

Крім того, на думку експерта, треба сформулювати довгострокове бачення того, як розвиватиметься конфлікт на сході України, і розробити план реалізації обох альтернативних варіантів - реінтеграції територій чи продовження замороженого конфлікту.

Читайте також: Окупанти на Донбасі видають зарплату харчами

Експерт також зазначив, що в процесі управління конфлікту на сході України усіх, хто не зацікавлений у врегулюванні конфлікту, необхідно виявляти та маргіналізовувати.

"Має відбуватись робота зі скептиками і "спойлерами", які є у будь-якому процесі управління конфлікту. Скептики - це ті, хто скептично ставиться до перспектив врегулювання, а "спойлери" - це ті актори всередині держави, які беруть участь у конфлікті чи є сторонами конфлікту, які не зацікавлені у його розв'язанні. Вони завжди є. І вони мають бути в контексті управління конфліктом маргіналізовані", - зазначив Капітоненко.

Він також зауважив, що системна ефективна робота зі скептиками та "спойлерами" можлива лише за умови працюючої демократії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-