Росіяни цьогоріч навряд чи повернуться в СЦКК - експерт

Росіяни цьогоріч навряд чи повернуться в СЦКК - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Спільний центр з контролю і координації, в рамках якого Україна та Росія як сторони конфлікту координували режим припинення вогню на Донбасі, можна розширити, включивши туди, наприклад, Францію та Німеччину в якості спостерігачів. 

Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу висловив керівник міжнародних програм Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Віталій Мартинюк.

"Можливим є розширення Спільного центру з контролю і координації до міжнародного за рахунок представників інших країн "нормандської четвірки". Однак ключовими учасниками мають залишатися Україна та Росія як сторони конфлікту, а незалежні міжнародні спостерігачі виконували б функцію моніторингу", - заявив він.

На переконання Мартинюка, в такому розширенні є сенс, оскільки росіянам буде вже складно звинувачувати українську сторону в порушеннях перемир’я, нібито нереагуванні української сторони СЦКК на заявки, також міжнародні представники могли б спостерігати за тим, що саме російська сторона СЦКК не реагує на заявки та пропозиції української сторони.

Розширення СЦКК за рахунок представників міжнародних організацій експерт вважає малоймовірним. За його словами, такою організацією могла б бути, наприклад, ОБСЄ, яка вже має Спеціальну моніторингову місію на Донбасі, однак Росія може заблокувати будь-яке рішення в цій організації, оскільки воно має прийматися консенсусом.

Керівник міжнародних програм аналітичного центру "Стратегія ХХІ" припускає, що росіяни "не повернуться, принаймні цього року, до роботи в СЦКК". На його переконання, Кремль використовує зараз вихід із СЦКК як ще один важіль тиску на Україну, у тому числі для того, щоб Київ відмовився від нововведення на українсько-російському кордоні щодо зняття біометрики для громадян РФ. Використовуючи порушення з боку бойовиків режиму припинення вогню та загрози гуманітарного характеру для населення, Росія також показує, "що без неї нічого зробити не можна", звинувачуючи при цьому Україну у порушенні Мінських домовленостей, додав Мартинюк.

Читайте також: Німеччина переконуватиме Росію повернути офіцерів до СЦКК - Габріель

Водночас експерт припускає, що повернення росіян до СЦКК можливо під тиском міжнародної спільноти, у першу чергу Німеччини. "Ангела Меркель вже заявляла, що треба відновити повноцінну роботу СЦКК. І Німеччина, як один з лідерів ЄС, може прив’язувати відновлення роботи цього центру до виконання Росією своїх зобов’язань в рамках домовленостей з деескалації конфлікту", - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, 18 грудня Міністерство закордонних справ РФ заявило, що російські представники СЦКК залишають Україну 19 грудня у зв'язку з "напруженою морально-психологічної обстановкою".

МЗС України назвало вихід Росії з СЦКК провокацією, яка значно підриває Мінські домовленості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-