За бойовиків на Донбасі воювали майже 20 чехів – СБУ

За бойовиків на Донбасі воювали майже 20 чехів – СБУ

Укрінформ
Близько двадцяти громадян Чехії брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків, інформацію про це Служба безпеки України передала чеській стороні.

Про це заявив керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов, повідомляє "Радіо Свобода".

За словами Гуськова, чеські спецслужби також поінформовані про десятьох громадян Чехії, які незаконно перетинали кордон України.

«Це члени різноманітних суспільно-політичних організацій Чехії, завдання яких, за задумом російських спецслужб, – легітимізація (угруповань «ДНР» і «ЛНР» – ред.). Це участь у псевдовиборах, це спроби створення на території Чехії фейкових представництв (бойовиків – ред.)», – сказав Гуськов.

Він також окремо розповів про діяльність чеських громадян Іржі Урбанека і Павела Ботки, які досі перебувають на окупованих територіях Донбасу.

«Вони причетні до розкрадання гуманітарної допомоги, зібраної в Чехії, яка направлялась на Донбас. Це просто шахраї, люди, які, фактично, займаються кримінальними злочинами заради збагачення», – зазначив Гуськов.

Читайте також: Екс-ватажок "ЛНР" Плотницький втік до Росії - СБУ

За його словами, на цей час підтверджено загибель двох громадян Чехії під час бойових дій у 2014 році - це Іво Стейскал та Войтех Глінка, які теж приїхали на Донбас, щоб воювати на боці бойовиків.

Наразі відомо про один випадок, коли поліція Чехії висунула звинувачення громадянину цієї країни через його участь у боях на Донбасі на боці бойовиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-