Мир на Донбасі: не всі українці згодні з прописаними у

Мир на Донбасі: не всі українці згодні з прописаними у "Мінську" компромісами

Опитування
Укрінформ
Переважна більшість українців переконані, що миру на Донбасі можна досягти шляхом компромісів.

На цьому наголосила директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, презентуючи загальнонаціональне дослідження, проведене фондом спільно з Центром Разумкова.

"З певних питань навдивовиж стабільна громадська думка. Ми бачимо, що, так, лише незначна частина населення - 18% (стільки ж було і рік тому) - вважає, що можна встановити мир на Донбасі силовим шляхом. І абсолютна більшість вважає, що мир потрібно встановлювати шляхом компромісів. Але, що теж важливо, ці 49% вважають, що заради миру варто згоджуватися не на всі компроміси. І коли ми даємо список тих компромісів, то виявляється, що з тими компромісами, багато з яких зафіксовано в Мінських угодах, громадяни не згодні", - зазначила Бекешкіна.

За її словами, особливо не згодні українці - 63% - на те, щоб проведення місцевих виборів було на тих умовах, яких вимагають бойовики. І це одна з основних забаганок, яких хоче Росія - щоб там спочатку пройшли місцеві вибори. Згодні на це лише 12%.

58% не згодні на повну амністію для всіх учасників бойових дій проти українських військ. Згодні лише 16%.

55% не згодні на формування місцевої поліції, судів та прокуратури в ОРДЛО винятково з місцевих представників. Згодні на це лише 17%.

49% не згодні на особливі політичні та економічні відносини тимчасово непідконтрольних територій з Росією. Згодні 20%.

"Більш-менш є згода - і що ділить регіони - це ухвалення закону про нейтральний та позаблоковий статус України. Ми знаємо і по інших опитуваннях, що Схід, Південь і Донбас віддають перевагу нейтральному статусу України, вважають, що це може якось сприяти миру, відносинам з Росією і так далі", - сказала соціолог.

Читайте також: Українці: про мир на Донбасі “за будь-яку ціну” не може бути й мови

Вона уточнила, що 41% називають це неприйнятним компромісом, але 33% були б із цим згодні.

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова  з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2004 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Для порівняння наводяться результати загальнонаціональних  опитувань, проведених Фондом "Демократичні  ініціативи" у співпраці з Центром Разумкова 16 - 20 грудня 2016 р. та 11 -16 травня 2017 р.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-