Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Надважливе питання для української влади – звільнення політв’язнів Кремля

Надважливе питання для української влади – звільнення політв’язнів Кремля

Блоги
Укрінформ
Ми робимо все можливе для цього

Для українських представників у Мінській гуманітарній підгрупі (де працюють також В.Медведчук й залучені як експерти омбудсмен В.Лутковська та представники СБУ) пріоритетами на 2018 рік буде звільнення всіх незаконно утримуваних з тюрем ОРДЛО і активізація роботи з пошуку й ідентифікаціі зниклих безвісти. 

Ми докладемо всіх зусиль, аби друга хвиля звільнення заручників відбулася якнайшвидше, готові в цьому питанні до серйозних компромісів. Сподіваємося, що позитив першої хвилі звільнення, важливий і для всіх учасників Мінських груп, і для нормандського формату, сприятиме й прискорить другу хвилю. Принагідно, дякую всім, хто реально працював над звільненням, в т.ч. всім учасникам мінськоі групи від української сторони. 

Також ми будемо наполягати на створенні механізму за участі України, РФ і МКЧХ із запрошенням представників ОРДЛО задля пошуку зниклих безвісти й ексгумації тіл загиблих. Це має бути аполітична група, з експертів і без політики – задля виконання важливої гуманітарної місії. 

На моє переконання, тема залучення МКЧХ до пошуку зниклих має стати однією з тем для нормандського формату, важлива підтримка лідерів нормандського формату серйозно сприяла розблокуванню звільнення заручників. 

Важливо відзначити активну роль МКЧХ в супроводі звільнення законно утримуваних в українських тюрмах і незаконно утримуваних в ОРДЛО. Окрім відвідин тюрем, особистого спілкування й супроводу процедури передачі, МКЧХ сприяло в інших важливих технічних і логістичних питаннях. 

Під час операції звільнення були присутні й представники СММ ОБСЄ, що також важливо. Й від ОБСЄ ми також чекаємо більш активної, в рамках їх мандату, позиції й щодо відвідин тюрем, і щодо звільнення заручників. І дотримання Мінських угод. В окупованій Горлівці, під час звільнення українських заручників, до мене підійшла представниця СММ ОБСЄ й запитала, скільки громадян, в свою чергу, було переміщено в "ЛНР-ДНР". Я позвала українські ЗМІ й у їхній присутності публічно звернула увагу цієї пані спостерігача, що вона має дотримуватися термінології Мінських угод, де окуповані території – це ОРДЛО, і немає ніяких "ДНР-ЛНР". Вона зашарілася і вибачилася. Але це не питання лексики, а питання ставлення спостерігачів до цих територій, і воно має відповідати Мінських угодам, згідно з якими Горлівка, Донецьк, Луганськ – це Україна! 

Також вже на першій зустрічі в Мінську я поставлю питання про підлітків, яких і досі утримують в донецькому СІЗО. На моє глибоке переконання, в рамках Мінських груп всі сторони, в т.ч. координатори ОБСЄ, мають активно вимагати їх звільнення.

Ну, й надважливим питанням для української влади є питання звільнення політв'язнів Кремля. Президент Порошенко, МЗС , всі ми робимо все можливе для цього.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-