Волкер розповів, чому Росія посилила бої на Донбасі

Волкер розповів, чому Росія посилила бої на Донбасі

Укрінформ
Курт Волкер, спецпредставник Держдепартаменту США по Україні, вважає, що бої на Донбасі в 2017 році були найзапеклішими за останні три роки. Але у результаті Росія не досягла зміни курсу України, а добилася "прямо протилежного результату".

Про це Волкер сказав в інтерв'ю радіостанції "Эхо Москвы".

"Реальність полягає в тому, що в останні кілька тижнів на Донбасі йшли найзапекліші бої з часів боїв в Авдіївці в лютому. На початку конфлікту в 2014 році зіткнення були найжорстокішими, але відтоді 2017 рік став найзапеклішим за три роки - з артилерією, снайперами тощо", - сказав Волкер.

На його думку, така ескалація пов'язана з тим, що "весь цей час Росія сподівалася, що це чинитиме тиск на Київ або призведе до зміни уряду в Україні на більш дружній щодо Росії, більш проросійський". Але в реальності, на думку Волкера, російська інтервенція мала прямо протилежний результат: українське керівництво тепер "більш скептичне відносно Росії і більш орієнтовано на Захід, ніж воно було будь-коли раніше".

Спецпредставник Держдепу США по Україні при цьому наголосив, що посилення активності боїв "до надзвичайно високого рівня" за часом збігтися з виведенням Росією своїх військових зі Спільного центру контролю і координації.

З іншого боку, як відзначає Волкер, "в Україні, на всій її території, немає жодної загрози російськомовному населенню. Люди працюють і живуть звичайним життям. І єдине місце, де це не так, де люди страждають, - це місце конфлікту на Донбасі. І здатність розвернути ситуацію знаходиться в руках Росії". 

Відповідно, одне з ключових питань для припинення конфлікту на Донбасі - "контроль українською стороною російсько-українського кордону, звичайно, не йдеться про закриття кордону, але він має знаходитися під контролем, зараз же кордон повністю контролюється Росією".

Читайте також: Попереду довгий період розбіжностей з РФ через статус Криму – Волкер

Дипломат нагадав, що якщо Росія вирішить знову вдертися в Україну і забрати частину її території, то це "не дасть їй того, на що вона сподівалася". "А принесе тільки протилежний результат, ставши для Росії витратним підприємством, і витрати тільки зростатимуть. І адже в цьому всьому жодної користі для Росії немає, це все не має сенсу", - наголошує Волкер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-