Жемчугов і Варфоломеєва полетіли на звільнення заручників

Жемчугов і Варфоломеєва полетіли на звільнення заручників

Укрінформ
Колишні в'язні терористичної "ЛНР" журналістка Марія Варфоломеєва і Герой України Володимир Жемчугов полетіли зустрічати звільнених з полону бойовиків українських заручників.

Про це Варфоломеєва повідомила у Facebook

 "Всю ніч не могла заснути. Стільки хвилювань. Нарешті це відбулося. Зараз летимо зустрічати наших хлопців", - написала Варфоломеєва. 

Екс-полонянка додала, що у неї "просто нема слів".

Як повідомляв Укрінформ, наразі бойовики передали українській стороні перших 16 заручників в рамках обміну полоненими за формулою «306 на 74».

Президент Петро Порошенко привітав телефоном перших звільнених із полону ОРДЛО українців та контролює весь процес обміну.

Журналістка Марія Варфоломеєва понад рік перебувала в полоні у бойовиків «ЛНР». Марію обвинуватили у шпигунстві та коригуванні вогню Збройних сил України, а також у співпраці з «Правим сектором». За це бойовики обіцяли її засудити до 15 років ув'язнення. Але 3 березня 2016 року після 419 днів неволі Варфоломеєву обміняли на російського снайпера-найманця з Анапи та луганчанку, яка працювала на бойовиків.

Український партизан, учасник російсько-української війни Володимир Жемчугов у період з 28 грудня 2014 року по 24 вересня 2015 року провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об'єктів бойовиків та особового складу окупаційних військ. 29 вересня 2015 під час виконання чергового бойового завдання та спроби захоплення противником підірвав себе, внаслідок чого втратив кисті обох рук і зір. З важкими пораненнями потрапив у полон. Тривалий час утримувався у Луганському СІЗО, де піддавався допитам контррозвідувальних органів проросійських бойовиків.

Читайте також: Порошенко привітав перших звільнених із полону українців

Був звинувачений у підриві залізничної колії в районі Лутугине та електроопори в Хрящуватому, а також у тому, що виступав проти політики Російської Федерації на пострадянському просторі та був завербований військовослужбовцями Збройних сил України.

17 вересня 2016 року за особистою участю Президента України Петра Порошенка Жемчугов був звільнений з полону разом з Юрієм Супруном. 21 січня 2017 Жемчугов удостоєний звання Герой України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-