Автобуси з полоненими українцями виїхали до місця обміну - ЗМІ

Автобуси з полоненими українцями виїхали до місця обміну - ЗМІ

Укрінформ
Бойовики відправили із Луганського СІЗО та Макіївської виправної колонії автобуси з полоненими українцями до місця обміну.

Про це повідомляє українська служба ВВС з посиланням на підконтрольні бойовикам медіа.

“Підконтрольні сепаратистам медіа зранку середи повідомляють, що автобуси з полоненими виїхали з Луганського СІЗО та Макіївської виправної колонії до місця обміну”, - йдеться в повідомленні.

Очікується, що Київ передасть так званим "ДНР" і "ЛНР" 306 людей, яких бойовики зазначили у своїх списках на обмін, а українській владі віддадуть 74 полонених військових та цивільних.

Зазначається, що сам процес обміну має початися о 12:00. Точне його місце не оприлюднюють з міркувань безпеки. Як і не повідомляють детальні списки людей, яких обмінюватимуть.

Після обміну частину людей, яких передадуть Києву, відправлять гелікоптерами на лікування до Дніпра, а іншу частину - до Харкова.

Також очікується, що з Харкова звільнених людей доправлять до Києва. Ввечері в середу у військовому аеропорті Борисполя активісти проводитимуть акцію "Зустрінь своїх".

Це перший обмін полоненими на Донбасі за тривалий період.

Читайте також: Бойовики "ЛНР" відправили українських полонених на місце обміну

Востаннє сторони обмінювалися полоненими у 2016 році, коли українській стороні передали представника місії ООН та покаліченого внаслідок вибуху Володимира Жемчугова в обмін на чотирьох людей.

У грудні 2016 року бойовики звільнили одного з захисників Донецького аеропорту, а пізніше Київ передав "ДНР" і "ЛНР" в односторонньому порядку 15 осіб, яких українська влада судила за сепаратизм та антидержавну діяльність.

З того часу процес обміну було заблоковано попри те, що на переговорах у Мінську ця тема постійно порушувалася всіма учасниками процесу.

Зокрема, сторони вийшли на формулу обміну "всіх на всіх" - за узгодженими списками полонених.

До нинішнього обміну українська сторона стверджувала про те, що бойовики утримують близько 170 громадян (присутність 97 з яких на своїх територіях визнають у "ДНР" і "ЛНР") - як військових, так і цивільних.

Фото: GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-