У Києві розповіли про психологічну підтримку постраждалих від конфлікту на сході

У Києві розповіли про психологічну підтримку постраждалих від конфлікту на сході

Укрінформ
Громадська організація "Українська асоціація фахівців із подолання наслідків психотравмуючих подій" реалізує в Україні масштабний проект з надання психологічної підтримки постраждалим від конфлікту на Донбасі.

Про це заявила психолог Катерина Проноза під час прес-конференції в Укрінформі.

“Наш проект розпочався ще у 2015 році. Він називається “Психоспеціальна підтримка та супровід постраждалих у конфлікті в Україні”. Він реалізується за підтримки МЗС Німеччини та Мальтійської служби допомоги Україні, яка є благодійною організацією”, - зазначила вона.

У межах проекту проводиться навчання фахівців допоміжних професій особливостям супроводу родин постраждалих унаслідок військових дій, безпосередньо психологічний супровід постраждалих родин, мотивація щодо звернення, психопросвітницька діяльність. 

Фахівці також надають психологічну підтримку з метою подолання стресу, травми свідка бойових дій та його родини, здійснюють профілактику вторинної травматизації та психоемоційного вигоряння фахівців допоміжних професій (психологи, соціальні працівники тощо). 

Читайте також: НСЖУ та омбудсмен запустили кампанію солідарності із Сущенком і Семеною

Інший важливий напрямок - психологічна підтримка і розвиток соціальних навичок щодо планування життя "після" і чіткіше виявлення нагальних психосоціальних потреб. Також мало місце навчання місцевих фахівців методам психологічної та психосоціальної підтримки постраждалих у конфлікті на сході України за міжнародними стандартами, зокрема за прийнятими у світі стандартами оцінки у сфері ментального здоров'я WHO.  

"У 2015 році завдяки співпраці з державними структурами, громадськими ініціативами були відкриті центри психосоціальної адаптації у містах Ірпінь та Бориспіль. На той момент основна діяльність була спрямована на надання допомоги внутрішньо переміщеним особам. Це була переважно групова допомога. Найбільш постраждалі особи були перенаправлені до центру травматерапії “Повернення” у Києві”,  - зазначила Проноза.

З 2016 року стартував проект допомоги конкретно родинам, які постраждали внаслідок військових дій на сході, - родинам військових, ВПО, волонтерів. “Кожен з них мав і досі має змогу отримати кваліфіковану допомогу у галузі сімейного консультування”, - заявила психолог.

За її словами, з початку року 270 родин отримали допомогу саме в галузі надання професійної консультації.

“У більшості родин, які зверталися до нас, спостерігалося укріплення внутрішньосімейних зв’язків, відбувалася стабілізація стану членів родини, нормалізація самовідчуття родини в цілому і самосприйняття кожного члена родини всередині родини та поза нею”, - додала Проноза.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-