На розмінування Донбасу треба 10-15 років - експерти

На розмінування Донбасу треба 10-15 років - експерти

Укрінформ
Експерти вважають, що на розмінування територій в Луганській і Донецькій областях Україні знадобиться мінімум 10-15 років. Крім того, це вимагатиме величезних витрат.

Про це повідомляє DT.UA.

"За інформацією Міноборони, мінами та вибухонебезпечними предметами сьогодні усіяні близько 7 тисяч квадратних кілометрів підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей... Не всі ці ділянки заміновані. Але вони потенційно небезпечні", - йдеться у повідомленні.

За даними експертів, очистити на сьогодні вдалося лише близько 25 га сільгоспугідь, 70 га акваторії, 1152 км автомобільних шляхів, а також 712 км залізниць. З початку АТО групами розмінування Збройних сил України виявлено, знешкоджено (знищено) понад 17 тисяч вибухонебезпечних предметів.

"Якщо собівартість міни коливається в межах від 3 до 30 доларів, то на її знешкодження потрібно витратити 300-1000 доларів. Наприклад, у Хорватії за програмою розмінування на 2009-2019 роки буде використано 550 млн євро, у тому числі коштів міжнародних донорів", - зазначається у статті.

Читайте також: Біля Гнутового підірвався на міні автомобіль поліції: один загиблий, двоє поранених

Україні, на думку експертів, для цього знадобиться не один мільярд доларів, і їй самостійно з цим не впоратися. Про готовність підтримати Україну вже заявили НАТО, ЄС, ОБСЄ, ООН, Женевський міжнародний центр гуманітарного розмінування, а також окремі країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-