Миротворці мають стояти вздовж всього україно-російського кордону – експерт

Миротворці мають стояти вздовж всього україно-російського кордону – експерт

Укрінформ
Миротворча місія ООН має бути розташована в Україні не лише на окупованому Донбасі, а й уздовж усього держкордону з РФ як країною, яка порушила міжнародне право та здійснила агресію.

Про це заявив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Миротворча місія на Донбасі: панацея чи камінь спотикання?"

"Потрібно спочатку встановити мир, а це означає -  припинення вогню, розведення сторін і розміщення миротворців на лінії розмежування, але не з бойовиками, а - з Росією, яка порушила міжнародне право. Тобто, на усьому кордоні України, на контрольованій і неконтрольованій частині", - заявив він.

Експерт також висловив своє здивування з приводу того, що в розмови про місію на Донбасі "зводяться чомусь до місії з підтримання миру". "А що мир вже є? Немає", - зазначив Сунгуровський.

Читайте також: Не тільки ООН: військовий експерт назвав "формулу миротворців" на Донбасі

Він нагадав, що згідно з Статутом ООН Рада Безпеки може застосовувати для підтримання чи відновлення міжнародного миру та безпеки різні дії повітряними, морськими чи сухопутними силами країн-членів, якщо невійськових заходів виявилося недостатньо. При цьому, підкреслив експерт, агресія РФ має саме глобальний, регіональний та національний рівень.

"Чому ми зосереджуємося обов’язково на Донбасі? А порушення міжнародного порядку, яке відбулося з боку Росії. Чому всі про це мовчать? А це головне. І тому ця місія може бути не обов’язково з підтримання миру", - заявив Сунгуровський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-