Жебрівський розказав, чому треба створити об’єднану ВЦА Донецької та Луганської областей

Жебрівський розказав, чому треба створити об’єднану ВЦА Донецької та Луганської областей

Укрінформ
У рамках переформатування АТО на Сході України слід створювати не Об’єднаний оперативний штаб, а об'єднану військово-цивільну адміністрацію Донецької і Луганської областей.

Про це заявив голова Донецької ОДА, керівник обласної ВЦА Павло Жебрівський в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу.

“Має бути об'єднана військово-цивільна адміністрація. Керівник об'єднаної військово-цивільної адміністрації повинен мати статус або члена уряду, або, як мінімум, першого заступника секретаря РНБО для того, щоб він міг впливати на всі ці процеси. Першим заступником, безумовно, має бути військова людина, яка відповідає за все, що стосується війни. Також повинно бути ще два заступники – голови обласних державних адміністрацій Донецької і Луганської областей”, - заявив він.

За словами Жебрівського, ідея ж створення Об’єднаного оперативного штабу, де вся повнота влади належала б військовим, є недоречною, адже частина Донеччини та Луганщини живуть мирним життям, і військові можуть бути неготовими до управління цивільним життям.

"У нас є лінія розмежування і населені пункти, наближені до неї. Зрозуміло, що там ключовими мають бути військові. Але є Краматорськ, Слов'янськ, Маріуполь, Лиман, Бахмут, Костянтинівка і багато інших населених пунктів, які живуть мирним життям – точно так, як, наприклад, Ізюм у Харківській області чи інші населені пункти в Дніпропетровській. Ключове питання: чи зможуть управляти цивільним життям ті, хто має займатися війною?”, - сказав він. 

На його переконання, керівнику об'єднаної ВЦА мають бути підпорядковані силові структури – СБУ, МВС і Національна гвардія, які не знаходяться на лінії розмежування. При цьому, керівник ВЦА не займається економікою – нею займаються голови ОДА.

Також об'єднана ВЦА має впливати й на інформаційну політику на місцях, щоб протидіяти агресивній ворожій пропаганді.

При цьому, як наголосив Жебрівський, створення цієї об'єднаної ВЦА в жодному разі не передбачає об'єднання Донецької та Луганської областей: “Боже упаси, це не можливо. І таку задачу ніхто не ставить. По-перше, адміністративно-територіальний устрій України закріплений Конституцією України. І жодним законом це неможливо змінити. По-друге, економікою мають займатися цивільні люди. По-третє, на сьогоднішній день є різнопланові задачі, які стоять перед Донецькою областю і Луганською областю”.

Читайте також: Майже кожен третій житель Донеччини підтримує ідею про візи з РФ

Як повідомлялося, раніше народний депутат, член комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Дмитро Тимчук заявляв, що обговорюваний законопроект "Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей", по суті, пропонує замінити АТО "військовою операцією, керованою не СБУ (як зараз, у режимі АТО), а Оперативним штабом". Загальне керівництво Оперативним штабом здійснюватиме Президент, як Верховний Головнокомандувач, з питань оборони також керівництво здійснює Генштаб. Усі нинішні військово-цивільні адміністрації або військові адміністрації у разі створення останніх також "замикаються" на Оперативному штабі, повідомляв Тимчук.

Більш детально читайте в інтерв'ю Павла Жебрівського на сайті Укрінформу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-