Бойовики намагалися завербувати представника міжнародної організації

Бойовики намагалися завербувати представника міжнародної організації

Укрінформ
Чергову спробу схилити громадянина України до негласного співробітництва з фейковою «спецслужбою» терористів, що діє під протекторатом ФСБ РФ, викрила на Луганщині контррозвідка СБУ.

Про це повідомляє прес-центр СБ України

«Представник міжнародної гуманітарної організації, який працює на підконтрольній Україні території Луганщини, у власних справах їхав до окупованої території Донеччини. Після перетину лінії розмежування його затримали бойовики незаконних збройних формувань. В особистих речах чоловіка вони знайшли посвідчення міжнародної організації, в телефоні - підозрілі, на їх думку, контакти. Терористи привезли затриманого до будівлі так званого «МДБ ДНР» у Горлівці. Звинувативши його у шпигунстві, стали примушувати до негласного співробітництва з псевдоспецслужбою», - йдеться у повідомленні.

Незважаючи на те, що згідно з нормами міжнародного права представники недержавних гуманітарних місій користуються недоторканністю, четверо бандитів почали психологічно й фізично знущатись над чоловіком. Побоюючись за своє життя, він погодився на «співпрацю» та зачитав наданий терористами текст перед відеокамерою. Представники фейкової спецслужби дали йому номери телефонів та адреси електронних поштових скриньок для зв'язку, після чого відпустили.  

Повернувшись на підконтрольну українській владі територію, чоловік боявся, що його буде викрито й покарано. Однак він не мав намірів шкодити Україні та не вчинив жодних протиправних дій. Невдовзі його виявили співробітники СБУ.

Служба безпеки України попереджає, що відповідно до статті 111 Кримінального кодексу, державна зрада карається позбавленням волі строком до 15 років. Разом з тим, громадянин України, який не виконав злочинного завдання, отриманого від іноземної спецслужби та підконтрольних їм терористів, не вчинив жодних дій і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними, звільняється від кримінальної відповідальності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-