Ісламістські угруповання вербують неповнолітніх - шеф німецької контррозвідки

Ісламістські угруповання вербують неповнолітніх - шеф німецької контррозвідки

Укрінформ
Очільник Федерального відомства із захисту конституції (контррозвідки) Ханс-Георг Маасен стурбований тим, що ісламістські угруповання не лише активізуються в Європи, а й знаходять прихильників серед зовсім юних громадян.

Цифри і факти він оприлюднив на брифінгу у вівторок в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Німеччина як частина Західного світу є чітким ворогом для ІДІЛ та ісламістських терористичних угруповань", - сказав Маасен.

З урахуванням ситуації в країнах-сусідах, загроза лише зростатиме або, принаймні, залишиться на тому самому рівні, прогнозує чиновник.

Шеф контррозвідки сказав про необхідність зважати на можливість в подальшому здійснення атак як терористами-одинаками, так і терористичними групами. Він нагадав, що в останні роки в Європі було скоєно 29 терактів, з яких з початку 2015 року п'ять сколихнули Німеччину. Особливе занепокоєння, за його словами, викликає юний вік тих, хто їх скоїв — часто це 15-16 - річні підлітки. Особливо шокує випадок підготовки теракту 13-річним хлопчиком з виготовленням бомби на різдвяному ринку Людвігсхафена минулоріч.

"Минулими роками в Німеччині як мінімум сім терактів були або попереджені на ранній стадії, або не вдалися", - поінформував Маасен.

Читайте також: Берлін не виключає можливість втручання Москви у передвиборчу кампанію у ФРН

Ісламістський терористичний "потенціал" у ФРН оцінюється Маасеном у 1700 осіб. Із цих людей 930 виїхали з Німеччини до Сирії або Іраку, - воювати у лавах ІДІЛ. Серед них 20% - жінки. Були вбиті або наклали на себе руки, за даними контррозвідки, 145 осіб.

Втрата ІДІЛ територій в Сирії й Іраку посилює загрозу "глобального джихаду" і "кібер-халіфату", збільшення нападів в інших регіонах і заклики до симпатиків не так їхати воювати на місці, скільки здійснювати теракти в Європі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-