Путіну не варто сподіватися на вагомі результати від G20 – німецький експерт

Путіну не варто сподіватися на вагомі результати від G20 – німецький експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Росія навряд чи отримає бажані політичні й економічні результати, включаючи послаблення санкцій, за результатами участі президента Володимира Путіна у засіданні «Великої двадцятки» та особистих зустрічей із деякими світовими лідерами.

Таку думку в ексклюзивному коментарі власному кореспондентові Укрінформу у Брюсселі висловив аналітик Німецького фонду Маршалла Йорг Форбріг.

«Сама по собі G20 не є тим майданчиком, де Росія може очікувати для себе або зробити свій внесок для досягнення відчутних результатів. «Велика двадцятка» – це такий багатосторонній форум, який Росія, як самопроголошена світова сила, зневажає. Адже цілями G20 є забезпечення сталого економічного розвитку, у чому Росія навряд чи є успішною», - зазначив німецький експерт.

Водночас він зауважив, що участь у «Великій двадцятці» все ще залишається для Путіна можливістю демонстрації своєї влади та геополітичного маневрування.

«Його присутність серед ключових світових лідерів буде використана у пропагандистських цілях вдома. Це може показати широкому загалу росіян, що їхня країна залишається незамінним гравцем на глобальній арені, що безпосередньо пов’язано із важливістю лідерства самого Путіна», - відзначив Форбріг.

Аналітик також нагадав, що у кулуарах G20 відбудеться довгоочікувана зустріч між президентами США і РФ.

«Ця зустріч, найвірогідніше, також не принесе суттєвого прориву, але побачимо, чи Путін і Трамп продовжать особисті контакти», - додав експерт.

При цьому Форбріг наголосив, що саме Кремль розглядає цю двосторонню зустріч як головний пункт програми візиту Путіна цього тижня до Гамбурга.

Окрім цього, зазначив експерт, Путін, звичайно, скористається спілкуванням зі світовими лідерами, щоб розкритикувати санкції, які Захід запровадив проти РФ, та продемонструвати єдність із деякими членами G20.

Форбріг наголосив на єдності позицій західних країн щодо політики санкцій відносно Росії у відповідь на російську агресію проти України, що неухильно підтверджується вже упродовж трьох років.

«Найголовніше, що немає підстав вважати, що ця політика корінним чином може змінитися у найближчій перспективі. У Європі нещодавнє продовження санкцій проти Росії пройшло без значного обговорення. У відповідь на російську агресію було вжито багато запобіжних заходів. Відданість зобов’язанням східним партнерам, зокрема Україні, залишається міцною», - охарактеризував експерт чинну політику Євросоюзу відносно Росії у підтримці України, яка протистоїть російській агресії.

Відносно США аналітик також зауважив, що, незважаючи на оприлюднену раніше передвиборчу риторику, політика президента Трампа неухильно спрямована на продовження санкцій проти Росії та на військову підтримку союзників по НАТО.

Аналітик зауважив, що умови, за якими Захід буде готовий послабити тиск і санкції, добре відомі Кремлю. Це, зокрема, відновлення миру і територіальної цілісності України, припинення залякування своїх сусідів, співпраця у вирішенні конфліктів у світі, особливо у Сирії.

Але, на переконання експерта, у жодній з цих умов Росія не піде на поступки.

«По-перше, Кремль все ще сподівається, що єдність Заходу у відповідь на російську агресію та ревізіонізм зазнає невдачі. По-друге, протистояння Заходу, його принципам та інституціям створює підгрунття для забезпечення підтримки Путіна з боку переважної частини російського суспільства. Поступки Заходу підірвуть цю систему. Це буде ознакою слабкості російського президента напередодні вибрів наступного року», - заявив Форбріг.

Читайте також: Путіну прогнозують «прохолоду» в Гамбурзі

Таким чином, відзначає аналітик, на даному етапі Кремль не хоче і не може запропонувати світовому співтовариству реальних кроків щодо України і Сирії, які б призвели до послаблення санкцій та міжнародного тиску. 

«Загалом позиція Заходу стосовно Росії, найвірогідніше, в осяжній перспективі залишатиметься незмінною», - резюмував Форбріг.

Як повідомлялося, 7-8 липня у німецькому Гамбурзі пройде саміт G20.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-