Польща планує збільшити оборонні витрати до 2,5% ВВП

Польща планує збільшити оборонні витрати до 2,5% ВВП

Укрінформ
Уряд Польщі вирішив підвищити витрати з бюджету країни на оборону з нинішніх 2% до 2,5% в 2030 році, що дасть можливість збільшити чисельність армії та більш ефективно реагувати на гібридні та кіберзагрози. 

Це передбачають затверджені урядом РП проекти змін до законів про реформування і технічну модернізацію, а також фінансування збройних сил РП і закону щодо публічних закупівель, інформує Інформаційний центр уряду (СIR) Польщі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Витрати на оборону в 2018 мають скласти не менше 2% від ВВП, в 2020 році вони зростуть до 2,1% ВВП, а загалом — до мінімум 2,5% ВВП в 2030 році”,- йдеться у повідомленні СIR.

Зазначається, що це дозволить “збільшити здатність держави захищатися і протидіяти гібридним загрозам і загрозам у кіберпросторі”.

Збільшення коштів також дасть можливість здійснити технічну модернізацію армії, реорганізувати систему управління збройними силами і вдосконалити систему національного оборонного планування.

“Буде створено ефективну систему повітряної оборони, зокрема протиракетної. Відбудеться процес інтегрування військ територіальної оборони з рештою родів збройних сил. Зростання витрат є також необхідним у контексті союзницького заангажування в оборону так званого східного флангу НАТО”,-повідомляє інформаційний центр уряду РП.

Передбачається також збільшення штатної чисельності ЗС Польщі до 200 тис. військовослужбовців: “Нинішній ліміт (150 тис. посад) є недостатнім, беручи до уваги формування ВТО (військ територіальної оборони)”. Зазначається, що у рамках нового ліміту для професійних військовослужбовців буде передбачено 130 тис. штатних посад.

Зміни до закону наберуть чинності через 14 днів після їх опублікування в урядовому віснику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-