Вірус Petya міг “запустити” Ассанж - фахівець з кібербезпеки

Вірус Petya міг “запустити” Ассанж - фахівець з кібербезпеки

Укрінформ
Шматок шкідливого коду комп'ютерного вірусу Petya.A, який вразив Україну 27 червня, міг міститись у документах, оприлюднених нещодавно засновником Wikileaks Джуліаном Ассанжем.

Про це в ефірі 24 каналу розповів Юрій Мелащенко, фахівець з кібербезпеки.

"Десь півроку, чи кілька місяців тому, Ассанж виклав нову серію документів і файлів, і от частина цього дуже потужного вірусу, сігнатура (характерні елементи у структурі вірусу) містилася саме там – у тих файлах, котрі він виклав", – зазначив експерт.

За його словами, зараження комп'ютерних мереж відбувалося протягом тривалого часу.

Вірус не міг розіслатися за один день чи одну годину – він жив на всіх цих комп'ютерах можливо місяць, можливо два, і збирав дані, які тепер підвантажили так званий плагін, котрий завантажився на комп'ютери і заразив безпосередньо файли, розповів Мелащенко.

Як повідомляв Укрінформ, у комп'ютерних мережах ряду державних і приватних підприємств України сьогодні зафіксовано збої через втручання в їхню роботу.

За інформацією ЗМІ, хакерських атак сьогодні зазнали банки "ТАС", Ощадбанк, "Південний", ОТП, Укрзалізниця, аеропорт Бориспіль, мережа "Епіцентр", "Нова пошта", ДТЕК, "Укренерго", "Київенерго", "Укрпошта", "Укртелеком", мережа заправок ТНК, ПБГ "Ковальська", ТРК "Люкс", "Київводоканал", видання "Кореспондент", сайт Кабміну і ряду міністерств, Пенсійний фонд, Київська міська державна адміністрація, а також "Запоріжжяобленерго", "Дніпроенерго" та Дніпровська електроенергетична система.

За даними речника Нацполіції Ярослава Тракала, на цей час до кіберполіції надійшло понад 200 повідомлень про втручання в роботу персональних комп'ютерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-