Макрон зустрівся з лідерами

Макрон зустрівся з лідерами "Вишеградської четвірки" на тлі суперечок

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон та чотири лідери "Вишеградської четвірки" (Польща, Чехія, Угорщина і Словаччина) зустрілися у п'ятницю, 23 червня, в Брюсселі, щоб згладити відносини після суперечки щодо робочих місць та демократичних цінностей.

Про це повідомляє Reuters.

"На зустрічі "Вишеградської четвірки" сьогодні вранці ми визначили, з якими питаннями не згодні, і де ми будемо продовжувати дискусію, щоб краще зрозуміти вимоги один одного", - сказав Макрон на спільній прес-конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у п'ятницю.

Як зазначається, лідер Франції пообіцяв захистити французьких робітників від того, що він вважає "соціальним демпінгом", в якому компанії використовують дешевшу робочу силу та недобросовісну конкуренцію з боку найбідніших країн Східної Європи.

Зі свого боку, Польща, Угорщина, Словаччина та Чехія заявляють, що їм слід дозволити конкурувати за нижчими цінами - так само, як більш розвинені країни Західної Європи конкурують за якісні продукти та ноу-хау - щоб наздогнати після десятиліть комуністичного застою.

Повідомляється, що Макрон та лідери держав Східної Європи погодилися створити групу експертів, щоб спробувати звузити розбіжності.

Країни ЄС мають різні погляди щодо правил, згідно з якими, пише агентство, наприклад, болгарський водій вантажівки або литовський каменяр може працювати у Франції за заробітну плату, яка, як правило, нижче мінімального рівня, гарантованого на заході.

"Я звернув увагу Еммануеля Макрона на те, наскільки низька заробітна плата в Чеській Республіці порівняно з Францією, і що французькі фірми також можуть зробити більше для підвищення заробітної плати", - сказав чеський прем'єр-міністр Богуслав Соботка.

За інформацією дипломатичного джерела, п'ятеро лідерів погодилися знову зустрітися у вересні.

"Вишеградська четвірка" також не згодна із Францією щодо поводження з біженцями та мігрантами з-поза меж ЄС, і була роздратована відкритою критикою Макрона на адресу Варшави та Будапешта щодо демократії та верховенства права.

Нагадаємо, під час своєї передвиборчої кампанії Макрон заявив, що, в разі його перемоги на виборах, Франція наполягатиме на санкціях Європейського Союзу щодо Польщі.

Фото: EPA/MAXPPP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-