Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Тріада примирення: від досвіду Колумбії до прийдешньої реінтеграції Донбасу

Тріада примирення: від досвіду Колумбії до прийдешньої реінтеграції Донбасу

Блоги
Укрінформ
Побував на заході у Валенсії з екс-президентом Колумбії Альваро Урібе. 

Хто не знає, минулого року, перед референдумом щодо мирного договору з ФАРК, громадська думка схилялася підтримати реінтеграцію бойовиків, але опозиційні тези Урібе обернули кінцевий результат на відхилення мирної угоди. 

Так ось, перед входом у будівлю, де проходив захід в центрі міста, був влаштований протестний пікет і кілька колумбійців підібралися до Урібе, щоб вручити звернення своєму екс-президенту і чинному сенатору. Як він сам розказав, вони підійшли до нього зі словами: "Урібе, треба пробачати". На що лідер Колумбії у 2002-2010 роках відповів, що має настати справедливість. 

В Україні ж вимальовується зворотня суспільна ситуація. У свій належний час, коли повстане це питання, в нас всі ейфорійно будуть шукати покарання бойовикам і прибічникам ОРДЛО. Але хто стане тою меншістю, що відстоїть також й потребу прощення? 

Бо, в жодному разі, – і ми це спостерігаємо з світових прикладів та таких власних проблем, як Українсько-польський історичний діалог, – примирення, а відтак спільний прогрес, настає лише через належне поєднання справедливості, пам'яті та прощення.

Андрій Якубув, член президії Української всесвітньої координаційної ради

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-