ЦУР розповів про підкилимні ігри і

ЦУР розповів про підкилимні ігри і "підстави" у спецслужбах РФ

Укрінформ
Викриття хакерської групи "Шалтай-Болтай" та її куратора - полковника ФСБ Сергія Михайлова - стало ударом у відповідь ГРУ ГШ РФ на підривну діяльність ФСБ проти військової розвідки.

Про це повідомляє проект "Центр управління розслідуваннями" (ЦУР).

"В останні роки Головне розвідувальне управління (ГРУ) Генштабу РФ терпить провал за провалом. Списки агентів під прикриттям "гуляють" по інтернету, співробітників висилають після шпигунських скандалів, високопоставлені розвідники гинуть за дивних обставин, а все керівництво спецслужби сидить під американськими санкціями. Грушники пов'язують це не лише з успіхами зарубіжної контррозвідки, але і з підривною діяльністю рідної ФСБ. Їх відповіддю чекістам, як з'ясував Центр управління розслідуваннями, стало викриття хакерської групи "Шалтай-Болтай" та її куратора—полковника ФСБ Сергія Михайлова", - йдеться в повідомленні.

Нагадується, що 15 липня 2014 року відбувся масовий злив російських військових розвідників, що працюють під прикриттям. В опублікованому матеріалі, зокрема, розповідалося про те, що між російськими спецслужбами йде запекла підкилимна війна за фінансові потоки, а президент Володимир Путін з самого приходу в Кремль послідовно знищує кращі кадри ГРУ: "Незважаючи на те, що кілька років тому ГРУ значною частиною розчинилося в ФСБ, на Луб'янці вважають, що цього недостатньо. ФСБ не дають спокою зарубіжні активи ГРУ, які й донині є підпільними бізнес-імперіями". Також був опублікований список з 79 співробітників ГРУ ГШ РФ, що працюють під прикриттям в США, Європі, Азії і Південній Америці.

Опубліковану на сайті "Військові матеріали" замітку разом зі списком грушників встигли передрукувати десятки російських і іноземних сайтів, на спеціалізованих форумах почалося обговорення. Приміром, на одному з популярних українських сайтів вийшла інформація, що в списку фігурує Костянтин Гусєв, який раніше працював по церковній лінії в Києві, а тепер числиться радником у посольстві Молдови, а Володимир Краскевич був представником "Аерофлоту" в Нідерландах, а потім його перевели в Вашингтон.

Як розповіло джерело ЦУР в МО РФ, "такої підстави в історії ГРУ ще ніколи не було — всі мужики ходили в шоці".

Через рік після "зливу" в мережу резидентури ГРУ ГШ РФ в міноборони РФ розгорівся новий гучний скандал: на електронну пошту міністра оборони Сергія Шойгу прийшов лист від хакерського угруповання "Анонімний інтернаціонал" (він же "Шалтай-Болтай") з пропозицією застрелитися або подати у відставку. Своє "прохання" хакери обґрунтували тим, що їм вдалося зламати поштову скриньку помічниці колишнього начальника департаменту військового будівництва генерала Романа Филимонова — 30-річної Ксенії Большакової і в їх розпорядженні опинилися документи під грифом "Цілком таємно".

На початку липня 2015 року цей лот був виставлений на продаж на "Біржі інформації", пізніше "Шалтай-Болтай" виклав скріншоти декількох листів. Поки керівництво МО РФ вирішувало, як реагувати на події, хакери опублікували відкритий лист з приводу злому начальнику військової контррозвідки ФСБ генерал-полковнику Олександру Безверхнему. В кінці свого послання "Шалтай-Болтай" запропонував Безверхнему викупити оцінений в 350 біткойнів (за курсом на дату листа — 6,2 млн руб.) архів помічниці Большакової зі знижкою 50%.

"Можете собі уявити, що відчував Шойгу, коли директор ФСБ Бортніков розклав перед президентом папери і став доповідати про знущання в листі до контррозвідки, "зливі" нашої резидентури в інтернет і хронічний бардак в центральному апараті Міноборони", —розповіло все те ж джерело ЦУР в МО РФ.

Після цього міністр оборони РФ Шойгу зажадав "терміново знайти тих, хто стоїть за хакерами". В результаті військова розвідка встановила, що автором листа міністру оборони Шойгу і в ДВКР ФСБ був один із засновників "Шалтай-Болтай" Володимир Анікєєв (Льюїс).

"Здивувалися грушники, коли виявили, що Анікєєв-Льюїс завербований ФСБ, а його безпосереднім куратором є керівник одного з підрозділів ЦІБ ФСБ полковник Сергій Михайлов, який боровся з тими, хто розповсюдив список резидентури ГРУ сайтам. До всього іншого військова розвідка встановила, що Михайлов мав негласні контакти з американськими спецслужбами", - повідомляється в с розслідуванні.

Як зазначають у ЦУР, Шойгу про все доповів Путіну і той викликав "на килим" директора ФСБ Олександра Бортнікова. Після розбору польотів у Путіна ФСБ взяли в оперативну розробку полковника Михайлова і його хакерську агентуру. Незабаром у рамках кримінальної справи про неправомірний доступ до комп'ютерної інформації були заарештовані члени "Шалтая-Болтая" Володимир Анікєєв (Льюїс), Олександр Пугачов і Костянтин Тепляков (Березневий заєць). Слідом за держзраду заарештували самого Михайлова, його заступника Дмитра Докучаєва та голову відділу розслідувань комп'ютерних інцидентів "Лабораторії Касперського" Руслана Стоянова.

За версією слідства, користуючись службовим становищем, вони регулярно забезпечували інформацією представників спецслужб США. Попутно позбувся посади безпосередній керівник Михайлова —  генерал Андрій Герасимов, який входив до опікунської ради Ліги безпечного інтернету.

Кореспондент ЦУРа зустрівся в Лондоні з авторитетним хакером на прізвисько Аврора, який вісім років тому залишив Росію. Він не заперечував, що причетний до багатьох зломів поштових скриньок високопоставлених чиновників і силовиків з Росії.

"Я знайомий майже з усіма з "Шалтая-Болтая" і з Льюїсом теж. Як тільки він став працювати під дахом ФСБ, то втратив почуття небезпеки. Я його про це кілька разів попереджав, а він казав, що все нормально і боятися нічого. А Некрасов взагалі з'явився перед арештами і не при справах. Він не в курсі всієї технології. Тепер, щоб ФСБ відзвітувала перед Путіним, на них повісять все", - прокоментував хакер "справу Шалтай-Болтая".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-