Британська фірма “зливала” на Близький Схід системи тотального стеження - ЗМІ

Британська фірма “зливала” на Близький Схід системи тотального стеження - ЗМІ

Укрінформ
Найбільша британська оборонна фірма BAE (BAE Systems Applied Intelligence) таємно продавала репресивним режимам системи для масового стеження за громадянами.

Про це повідомляє BBC.

"Система дозволяє перехоплювати весь інтернет-трафік в масштабах країни. Також з її допомогою можна проводити більш вузький пошук за електронною поштою, особою, її IP-адресою", - цитує BBC колишнього співробітника компанії, який побажав залишитися невідомим.

Він додав, що її функціонал також поширюється на визначення точного місця розташування людини на основі даних з її мобільного телефону і злому зашифрованого листування.

Цю технологію було продано через данську компанію шести близькосхідним країнам: Марокко, Саудівській Аравії, ОАЕ, Оману, Катару і Алжиру. Всі вони періодично обвинувачуються в порушенні прав людини і репресіях проти своїх дисидентів.

Документи також свідчать про офіційні побоювання, що експорт настільки чутливих технологій може мати неприємні наслідки і поставить під загрозу безпеку самої Великої Британії та її союзників. Незважаючи на це, данський уряд схвалив угоду.

Відомо, що програма успішно працювала в Тунісі під час правління диктатора Зіна Аль-Абедіна бін Алі. Вона допомогла президентським спецслужбам заарештувати багатьох противників режиму, збираючи на них всю доступну інформацію, в тому числі в мережі Інтернет.

BAE сказала, що не може коментувати конкретні контракти "через суворі правила національної безпеки і конфіденційність". Близькосхідні уряди також відмовилися від коментарів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-