Новий президент Сербії Александар Вучич склав присягу

Новий президент Сербії Александар Вучич склав присягу

Укрінформ
Александар Вучич склав присягу на посаді президента Сербії 31 травня на тлі протестів.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"47-річний Вучич склав присягу на короткій церемонії у парламенті. Він замінить на посаді президента Томіслава Ніколича. Під час церемонії інавгурації протестувальники із гаслом «Проти диктатури» за підтримки більшості опозиційних партій і лідерів намагалися пройти до входу в будівлю парламенту в Белграді, але поліція загородила їм шлях, сталися сутички", - йдеться у повідомленні.

«Обіцяю зберігати мир і стабільність, охороняти і захищати майбутнє наших дітей», – сказав Вучич перед тим, як залишити будівлю парламенту.

Пізніше 31 травня кілька тисяч людей взяли участь у другому протесті проти Вучича у Белграді, який пройшов без інцидентів.

До вступу на посаду президента Вучич три роки був прем’єром Сербії.

Нагадаємо: Александр Вучич переміг на виборах президента 2 квітня із результатом у 55 відсотків – через майже рік після того, як його Сербська прогресивна партія перемогла на парламентських виборах.

Опозиція і її прихильники заявляли, що він переміг із порушеннями, і скликали акції протесту. Водночас у ЄС привітали Вучича з перемогою.

Вучич декларує прихильність євроінтеграційному напрямку Сербії, водночас виступає за тісні зв’язки країни з Росією. Посада президента у Сербії, що є парламентською республікою, радше церемоніальна, водночас партія Вучича залишається найвпливовішою у країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-