Дуда про Бжезінського: Відійшов у вічність голос вільної Польщі

Дуда про Бжезінського: Відійшов у вічність голос вільної Польщі

Укрінформ
Смерть Збігнєва Бжезінського є втратою для світу і Польщі.

Про це  йдеться у заявах президента, МЗС Польщі та глави польської дипломатії Вітольда Ващиковського.

“Відійшов у вічність Збігнєв Бжезінський - колись голос Польщі в Білому Домі, голос вільної Польщі. Він постійно боровся для нас за цю свободу. Дякуємо”,- написав у Твіттері президент РП Анджей Дуда.

“Світ втратив видатну людину. Висловлюємо співчуття для найближчих Збігнєва Бжезінського”,- йдеться у заяві МЗС РП.

Він підкреслив: Бжезінський займав високі посади в адміністраціях президентів США, був видатним американським політологом і науковцем, але він ніколи не  забував про країну свого походження.

“Завдяки своїй незламній позиції щодо Радянського Союзу він відіграв ключову роль у процесі колапсу тоталітарної комуністичної системи, яку насильно запроваджено у країнах Центрально-Східної Європи після Другої світової війни”,- підкреслив глава польської дипломатії.

За офіційною біографією, він народився в 1928 році в родині дипломата у Варшаві, але за іншими даними - в польському консульстві Харкова на вул. Ольмінського, де працювали батьки, і записаний ними як народжений у Польщі.

З 1938 року жив у Канаді, в 50-і роки став громадянином США і зробив академічну кар'єру. У 50-х роках він викладав у Гарварді, а в 60-80-х очолював Інститут з питань комунізму в Колумбійському університеті, автор глобальної стратегії антикомунізму і жорсткої лінії щодо СРСР.

Був радником у президентів США Кеннеді і Джонсона. У 1977-1981 роках обіймав посаду радника з національної безпеки в адміністрації Картера.

В останні роки Бжезінський брав участь у різних консультаціях і переговорах, спрямованих на залучення колишніх республік СРСР в НАТО. Вважав декомунізацію України найважливішим досягненням для ідеологічного суверенітету України і вірив у процвітання Росії після Путіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-