Дуда: Європа має захищати політику

Дуда: Європа має захищати політику "відкритих дверей" до НАТО

Укрінформ
Європейська та євроатлантична спільнота мають залишатися відчиненими для нових країн. Міжнародні відносини мають спиратися на дотримання міжнародного права, а збройні конфлікти потрібно завершити мирним шляхом.

Про це під час саміту GLOBSEC 2017 напередодні у Братиславі заявив президент Польщі Анджей Дуда, інформує РАР.

“Польща хоче, щоб євроатлантична спільнота завдяки внеску нашого регіону залишалася також відкритою спільнотою для нових країн. Це дуже важливе завдання для Центральної Європи - бути адвокатом політики “відчинених дверей” як в ЄС так і НАТО. В інтересах нашої частини Європи є те, щоб не залишатися постійно прикордонним регіоном, а розширювати євроатлантичні зв'язки на схід і південь”,- заявив Дуда, наголосивши, що Польща є адвокатом розширення стабільності в Європі.

За його словами, необхідно брати відповідальність за європейську та світову безпеку, а тому потрібно посилювати здатність до оборони і відлякування, завдяки модернізації армії.

“Ми збільшуємо видатки на оборону, сучасне оснащення військ, розбудовуємо війська територіальної оборони”, - наголосив Дуда, акцентуючи увагу на змінах у польській армії.

За його словами, “компасом” міжнародної активності є дотримання міжнародного права. “Тому ми послідовно підтримуємо припиненням агресії і мирне вирішенням усіляких конфліктів. Ми рішуче виступаємо проти збройної агресії”,- підкреслив президент РП.

Дуда наголосив, що одним з пріоритетів його президентства є ініціатива Тримор’я (Адріатичне, Балтійське і Чорне море, ABC - ред.).

“Ми ініціювали Тримор’я з думкою про створення неформальної платформи співпраці між Польщею, Хорватією, Литвою, Латвією, Естонією, Чехією, Словаччиною, Словенією, Угорщиною, Румунією, Болгарією та Австрією. Нашим пріоритетом є формування інфраструктурної та економічної єдності на вісі Північ - Південь”,- наголосив президент РП.

Він додав, що ця ініціатива є гарантією функціювання спільного європейського ринку і збільшення довіри до регіону не лише в Європі, але й у глобальному вимірі.

Президент Польщі зауважив, що ці питання обговорюватимуться під час другого саміту Тримор’я, який відбудеться у липні у Вроцлаві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-