Польща хоче, щоб НАТО погодило ще на рік присутність військ на східному фланзі

Польща хоче, щоб НАТО погодило ще на рік присутність військ на східному фланзі

Укрінформ
Польща сподівається, що під час міні-саміту НАТО в четвер у Брюсселі буде вирішено питання щодо продовження присутності союзницьких сил в РП та інших країнах східного флангу Альянсу після 2018 року.

Про це в інтерв'ю РАР заявив міністр національної оборони РП Антоній Мацеревич.

“Для нас (поляків — ред.) надзвичайно важливо мати впевненість, і це також питання нашої організаційної, логістичної та фінансової участі, що наступні ротації (присутності військ НАТО у Польщі — ред.) відбуватимуться за планом. Поки що цей план розписаний до кінця 2018 року, але вже середина 2017 року, а тому технічно-логістичні та фінансові плани вимагають подальшої перспективи. Ми розраховуємо, що це питання буде вирішено під час саміту НАТО у четвер”, - заявив Мацеревич.

У цьому контексті він зауважив, що у США триває жвава дискусія щодо переведення ротаційної присутності американських військ на сході НАТО на постійну. 

“Однозначно, під час саміту НАТО відбудуться розмови, під час яких з'ясовуватимуть також і цю перспективу і шанси, які для Польщі є дуже важливими”, - наголосив міністр оборони РП.

Як інформувало агентство, серед питань порядку денного засідання НАТО - зміцнення єдності серед союзників у боротьбі з тероризмом та збільшення оборонних бюджетів, включаючи справедливий розподіл фінансового тягаря поміж країнами-членами. Також Франція і Німеччина планують порушити питання виконання Мінських домовленостей.

Нагадаємо, в рамках першої ротації командування бронетанкової бригади США, а також підлеглі батальйони дислокуються в Польщі на військових об'єктах у населених пунктах Жагань, Свентошув, Сквежин і Болеславец. Загалом до складу бригадної бойової групи входитимуть 3,5 тис. військовослужбовців, понад 400 одиниць гусеничної та понад 900 одиниць колісної техніки, зокрема 87 танків, 18 самохідних гаубиць калібру 155 міліметрів, 400 автомобілів “Хамві” і 400 БМП “Бредлі”. Американські бригади перебувають у Польщі, а також в інших країнах регіону на ротаційній основі в рамках операції Atlantic Resolve (Атлантичне рішення).

Фото: Daniel Chojak/17WBZ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-