ЄС не повинен ставити себе в залежність від Анкари – віце-президент бундестагу

ЄС не повинен ставити себе в залежність від Анкари – віце-президент бундестагу

Укрінформ
Німеччина і ЄС зацікавлені у розвитку добросусідських і взаємовигідних відносин з Туреччиною, але Європа не повинна ставити себе в залежність від Анкари.

Про це в середу на прес-конференції в Берліні заявляли віце-президент німецького парламенту Клаудіа Рот ("зелені") і речник з питань зовнішньої політики від фракції Соціал-демократичної партії Німеччини в бундестазі Нільс Аннен, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

«На мою думку, ЄС повинен позбутися цієї залежності. Ми не потерпимо тиску», - заявила Рот. 

Вона закликала зайняти чітку позицію у питанні біженців і укладеної між ЄС і Туреччиною угоди з цієї проблеми. На переконання віце-спікера, це не має нічого спільного з гуманітарним захистом. Вона визнала, що Туреччина прийняла втричі більше біженців, ніж ЄС загалом, але з 3,3 млн осіб тільки 400 тис. живуть в притулках, а решта – «незрозуміло де». ЄС повинен допомогти матеріально Анкарі у вирішенні проблеми, але це не означає, що без Туреччини він зовсім не впорається з ситуацією, вважає політик. 

Аннен висловився в тому ж контексті з питання бази НАТО Інджірлік, де розміщені літаки і солдати бундесверу в рамках місії антитерористичної коаліції, у відвідуванні яких Анкара постійно відмовляє депутатам бундестагу. «Ми не повинні просити», - заявив Аннен. Він вважає, що це питання в ході саміту НАТО 25 травня повинна підняти канцлер ФРН Ангела Меркель. Водночас депутат зазначив, що партнери не зацікавлені в конфронтації і в тому, щоб ускладнення відносин, у тому числі в рамках НАТО, призвело до зближення президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з російським лідером Володимиром Путіним, і з Китаєм. 

В цілому Аннен назвав відносини між Німеччиною і Туреччиною «дуже емоційною історією» і висловив жаль з приводу того, що турецький керівник «свідомо вирішив зруйнувати в своїх політичних цілях десятиліттями накопичений капітал». При цьому він наголосив, що контакти з Туреччиною будуть важливі «навіть у тому разі, якщо вона стане диктатурою». 

Як повідомлялося, група депутатів німецького бундестагу, в числі яких Рот і Аннен, скасувала запланований на 25-28 травня візит до Туреччини через різке пониження його статусу приймаючої стороною. Берлін назвав це політичною провокацією проти бундестагу і фактичною відмовою від політичного діалогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-