Масові звільнення в Туреччині зачепили десятки тисяч осіб — Amnesty International

Масові звільнення в Туреччині зачепили десятки тисяч осіб — Amnesty International

Укрінформ
Масові звільнення держслужбовців у Туреччині під час надзвичайного стану, за оцінками правозахисників, позбавили десятки тисяч осіб права на роботу і це є порушенням прав людини.

Про це йдеться у доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International, опублікованій у понеділок, 22 травня, повідомляє DW.

У документі звільнення понад 100 тисяч осіб називають "свавільними". При цьому наводяться свідчення осіб, які не отримали індивідуальних пояснень, чому саме їх звільнили. Зокрема, конкретні критерії, за якими звільняли, були відсутні, що спричинило прояви політичного переслідування "та навіть зведення особистих рахунків", наголошують правозахисники.

Як ідеться у доповіді, звільненим службовцям "відмовлено у майбутньому". Враховуючи стигматизацію звільнених у суспільстві, а також вибіркове застосування правосуддя через надзвичайний стан, що досі триває в Туреччині, можливість їхнього подальшого працевлаштування під питанням. Звільнених суддів та прокурорів, яких налічується три з половиною тисячі, фактично позбавили можливості працювати далі за фахом. Ситуація видається ще скрутнішою через те, що паспорти багатьох звільнених було вилучено.

Amnesty закликає владу Туреччини припинити масові звільнення, уможливити судовий процес оскарження рішення про звільнення та забезпечити дотримання базових прав звільнених осіб, зокрема права на роботу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-