Росіянок, які відправляли СМС в Грузію під час війни, визнали політв'язнями

Росіянок, які відправляли СМС в Грузію під час війни, визнали політв'язнями

Укрінформ
Правозахисний центр "Меморіал" визнав політичними в'язнями Марину Джанджгава, Інгу Тутісані та Аннік Кесян, засуджених за звинуваченням у державній зраді.

Про це повідомляється на сайті організації.

«Інформація, яку вони передали, була доступна необмеженому колу людей, і жінки не були повідомлені про її секретності. Ми вважаємо неприпустимим покладати на цивільних осіб відповідальність за збереження військової таємниці, на них не покладалася. Правозахисний центр «Меморіал» вважає Марину Джанджгава, Інгу Тутісані та Аннік Кесян політичними в'язнями. Ми вимагаємо скасування вироків їм і їх негайного звільнення», - йдеться в повідомленні.

Раніше три мешканки Сочі були визнані винними в тому, що у своїх СМС, відправлених грузинським знайомим, повідомили про пересування російської військової техніки напередодні збройного конфлікту Росії з Грузією в серпні 2008 року. Джанджгава була засуджена до 12 років ув'язнення, Тутісані – до восьми, Кесян – до шести.

Раніше "Меморіал" визнав політв'язнями Оксану Севастіді та Катерину Харебава, засуджених за таким же звинуваченням за відправку СМС в Грузію. Влітку в 2016 році громадянку Грузії Харебава звільнили після обміну ув'язненими з Грузією, а Севастіді в березні цього року помилував президент Росії Володимир Путін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-