Юнкер попередив Анкару про наслідки повернення смертної кари

Юнкер попередив Анкару про наслідки повернення смертної кари

Укрінформ
Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер закликав владу Туреччини переглянути свій намір провести референдум про повернення смертної кари в країні.

Слова Юнкера наводить німецька Rheinischen Post

«Це найчервоніша з усіх червоних ліній. Якщо запровадження смертної кари буде більше, ніж риторикою, це чітко означатиме відмову Туреччини від європейської сім'ї. Це означало б зрив переговорів, тому що наш союз грунтується на повазі демократії, прав людини і верховенства закону, а також Європейській конвенції про захист прав людини і основних свобод», - наголосив Юнкер, додавши, що ці цінності виключать смертну кару.

Європолітик визнав, що зараз переговори про членство де-факто заморожені, але він вважає важливим зберігати переговорні канали відкритими.

Зазначається, що на саміті НАТО наприкінці травня Юнкер має намір відкрито запитати у Ердогана, яким він «уявляє собі майбутнє своєї країни: європейським чи ні».  

Говорячи про недавній референдум про внесення змін у турецьку конституцію, Юнкер зауважив, що ні вони, ні зміцнення президентської влади самі по собі не є незаконними і не означають, що ЄС автоматично припинить надавати фінансову підтримку Туреччині в тому, що стосується вдосконалення, наприклад, її юридичної системи, підготовки суддів відповідно до стандартів ЄС. «Але коли навіть ці судді сидять у в'язниці, стає абсурдним вкладати гроші в підготовку суддів», - говорить глава ЄК у своєму інтерв'ю.

Назвав Юнкер і обсяги коштів, які були передбачені на програми, покликані прискорити процес вступу Туреччини в ЄС: з 4,45 млрд євро на період з 2014 по 2020 рік Анкара отримала 167,3 млн. У світлі нового розвитку подій Брюссель ще раз дуже уважно вивчить, які проекти він підтримуватиме в майбутньому, а які ні, сказав глава ЄК.  

Водночас схильність Європи до збереження угоди з Туреччиною з питань біженців залишається незмінною: це відповідає взаємним інтересам із захисту кордонів. Враховуючи важливість торговельних зв'язків між сторонами, при всій риториці, доля Туреччини дуже тісно пов'язана з ЄС, і Юнкер сподівається, що так буде і надалі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-