Меркель обговорила з Саудівською Аравією постачання зброї

Меркель обговорила з Саудівською Аравією постачання зброї

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель впродовж візиту до Саудівської Аравії, першого за останні 7 років, обговорила порядок G20, двосторонні відносини і співпрацю в антитерористичній боротьбі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Саудівська Аравія – важливий політичний учасник при вирішенні жахливих конфліктів, наприклад, громадянської війни в Сирії, але також і конфлікту в Ємені... Як важлива країна в регіоні, вона - частина боротьби проти ісламістського тероризму, проти ІДІЛ», - сказала канцлер.

Текст прес-конференції Меркель у місті Джидда, де вона зустрічалася з королем Салманом ібн Абдул-Азізом Аль Саудом, наводиться на сайті канцлера.

За її словами, Німеччина зацікавлена у співпраці з Ер-Ріядом, зокрема, в тому, щоб захистити кордони королівства від ісламістського терору. З цією метою бундесвер готовий навчати в Німеччині солдатів саудівської армії, а також поліцейських. «Ми не можемо всюди в світі тримати німецьких солдатів, але ми можемо з готовністю передавати наше ноу-хау, це важливо», - сказала Меркель, коментуючи підписання в ході візиту відповідної угоди між міністерствами оборони двох країн.

При цьому експорт німецьких озброєнь в Саудівську Аравію буде, судячи з усього, і далі скорочуватися. «У нас дуже жорсткі установки щодо експорту озброєнь», - підкреслила Меркель, додавши, що раніше це призводило до того, що саудівська влада «не завжди розуміли мотиви» Німеччини. Нинішній візит, зазначила вона з задоволенням, показав, що країни можуть співпрацювати в галузі економіки без того, щоб на це впливали питання збройового експорту.

Заступник міністра економіки Саудівської Аравії аль-Тувайри напередодні візиту Меркель німецьким ЗМІ заявив, що Ер-Ріяд цінує відносини з Берліном і не збирається ускладнювати їх «військовими операціями, які викликають дискусії в німецькому суспільстві», що його країна готова імпортувати необхідні озброєння з інших країн і буде розвивати власну оборонну промисловість.

Нагадаємо, ФРН, для якої королівство багато років було одним з основних покупців зброї, початала скорочувати поставки, мотивуючи це неможливістю забезпечувати озброєннями і військовою технікою державу, в якій мають місце серйозні порушення прав людини, а також невдоволенням збройного участю Саудівської Аравії в єменському конфлікті.

Меркель повторила, що Берлін сподівається на сприяння Саудівської Аравії у пошуку політичного вирішення ситуації в Ємені, а також в Сирії.

Крім теми безпеки Меркель обговорила з саудівським керівництвом підготовку до гамбурзького саміту G20, двосторонні відносини, питання прав людини, в яких, на думку канцлера, в Саудівській Аравії спостерігається «дефіцит».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-