Радбез ООН не має себе обмежувати у тиску на КНДР – Єльченко

Радбез ООН не має себе обмежувати у тиску на КНДР – Єльченко

Укрінформ
Режим КНДР компенсує наслідки міжнародних санкцій за рахунок власних громадян, тому Радбез ООН не має себе обмежувати в застосуванні всіх наявних інструментів і методів для створення ефективного тиску на керівництво в Пхеньяні для припинення провокацій з його боку.

Таку позицію щодо ситуації в КНДР висловив у п'ятницю під час засідання РБ ООН постійний представник України при Організації Володимир Єльченко, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Очевидно, що існуючий режим санкцій не є достатньо ефективним, щоб запобігти отриманню КНДР технологій, матеріалів, обладнання й фінансових ресурсів для подальшого розгортання її ядерних і ракетних програм. На жаль, ми спостерігаємо стійку еволюцію північнокорейських вивертів, щоб уникнути санкцій", - заявив представник України.

Він підкреслив, що Пхеньян продовжує нарощувати свій військовий арсенал "за рахунок власного народу". За це розплачується погіршенням якості життя на рівні простих громадян, але режим це не обходить.

"Позиція України у цьому зв'язку була послідовною: Рада повинна знайти способи посилення міжнародного тиску на режим КНДР у відповідь на його безрозсудну, невгамовну поведінку", - наголосив глава Української місії при ООН.

Ключовою передумовою для цього, на його переконання, є безсумнівне, безумовне і вірне дотримання Пхеньяном резолюцій РБ ООН з метою недопущення нових провокацій у регіоні.

"Проте Рада може прийняти додаткові рішучі заходи з метою примушення КНДР відмовитися від забороненої діяльності, включаючи розробку ядерної зброї, балістичних ракет та інших видів зброї масового знищення. Ми повинні використовувати всі інструменти та способи, які є в розпорядження членів Ради, щоб сприяти деескалації нинішньої вкрай нестабільної ситуації", - заявив дипломат.

Крім того, за його словами, Україна повністю поділяє необхідність подальшого зміцнення обороноздатності сусідніх держав проти цієї загрози й "твердо стоїть на боці Японії, Республіки Корея та інших країн, які стикаються зі зростаючою ядерною загрозою".

Представник України також підкреслив, що настав час обдумати, що можна зробити, щоб запобігти ядерній загрозі в майбутньому будь-де на земній кулі. У цьому зв'язку він нагадав про Будапештський меморандум, коли Україна добровільно погодилась позбавитися всієї ядерної зброї. Натомість Росія, яка також є постійним членом РБ ООН, кричуще порушила цю угоду, здійснивши збройну агресію проти України.

"Ерозія існуючої системи міжнародної безпеки, безперервні порушення й безадресне нехтування міжнародним правом являють собою серйозну загрозу для всього людства. Таким чином, головна відповідальність Ради Безпеки полягає в тому, щоб докласти всіх зусиль для дотримання цих норм, забезпечення виконання міжнародних зобов'язань, а також запобігання подальших порушень", - наголосив представник України.

фото: представництво України при ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-