В Австралії відзначили день пам'яті загиблих у війнах і військових конфліктах

В Австралії відзначили день пам'яті загиблих у війнах і військових конфліктах

Укрінформ
Незважаючи на погану погоду, сотні тисяч австралійців взяли участь у заходах з нагоди святкування Дня АНЗАК - національного свята Австралії та Нової Зеландії.

Ця дата знаменує висадку військ Австралійсько-новозеландського армійського корпусу (Australian and New Zealand Army Corps, ANZAC) на півострові Галліполі (Туреччина) під час Першої світової війни, повідомляє телекомпанія АВС.

День пам'яті розпочався вдосвіта поминальними службами, які відбулися по всій країні. Вдень святкові заходи за участю ветеранів, перших осіб держави, представників дипломатичного корпусу продовжилися парадами учасників різних воєнних кампаній, у яких брала участь Австралія.

Напередодні прем'єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл побував з неоголошеним візитом в Іраку і Афганістані, який був приурочений до відзначення сьогоднішнього свята. Однак, за інформацією прес-служби очільника австралійського уряду, з міркувань безпеки повідомлення про візити з’явилися лише після їх завершення.

У рамках цих візитів Тернбулл провів переговори з керівництвом обох країн і зустрівся з дислокованими на їх території австралійськими та новозеландськими військовослужбовцями.

Зокрема повідомляється, що в Багдаді прем'єр Австралії провів зустріч з прем'єр-міністром Іраку Хейдаром аль-Абаді, під час якої повідомив про намір Австралії виділити додатково 110 мільйонів австралійських доларів на надання гуманітарної допомоги Іраку. У Кабулі Тернбулл зустрівся з президентом Афганістану Ашрафом Гані та міністром оборони США Джеймсом Меттісом, який на той момент також перебував в афганській столиці з неоголошеним візитом.

У свою чергу міністр закордонних справ Австралії взяла участь у святкуванні Дня АНЗАК на півострові Галліполі у Туреччині.

У своєму виступі на урочистій церемонії вона подякувала народу Туреччини за те, що бережуть пам'ять про 11.400 загиблих та 24.100 поранених австралійців під час восьмимісячної військової кампанії на Галліполі.

Активну участь у відзначенні цього дня взяла і українська громада Австралії, адже серед вояків Австралійсько-Новозеландського армійського корпусу було чимало українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-