В Ізраїлі сьогодні - День Голокосту

В Ізраїлі сьогодні - День Голокосту

Укрінформ
З вечора 23 на 24 квітня в Ізраїлі відзначається Йом га-Шоа – День Катастрофи і героїзму євреїв, або як його ще називають День пам’яті Голокосту чи День Голокосту.

Це національний день пам’яті, який відзначається в Ізраїлі як день ушанування близько шести мільйонів євреїв, знищених під час Голокосту в результаті дій Третього Рейху та його союзників, а також ушанування Єврейського руху опору тих часів.

Йом га-Шоа відзначають 27 нісана (квітень/травень), якщо тільки на цю дату не випадає єврейський шабат чи сусідні до нього дні, у цьому випадку відзначення зсувається на день. Дата встановлена Кнесетом у 1951 році.

19 квітня 1943 року розпочалось повстання у Варшавському гетто, яке тривало до 16 травня і було жорстоко придушене регулярними частинами СС. Один із керівників повстання Мордехай Анелевич у листі до свого заступника Іцхака Цукермана писав: «Те, що ми пережили, перевершило найсміливіші наші сподівання... Головне – здійснилася мрія мого життя: я дожив до того дня, коли євреї гетто піднялися на свій захист і повели боротьбу у всій її величі і славі». Один із повстанців Арія Вільнер зауважував: «Ми не збираємося рятувати себе... З нас ніхто не виживе. Ми хочемо врятувати честь народу».

В Ізраїлі Йом ха-Шоа – це Національний день скорботи. Офіційна церемонія відбувається в Яд ва-Шем (Меморіальному центрі Катастрофи в Єрусалимі). О 10 ранку цього дня по всій країні лунає сирена, під час якої у двохвилинному мовчанні завмирають усі ізраїльтяни, віддаючи данину пам’яті загиблим. Йом га-Шоа є досить «молодим» пам’ятним днем у єврейському календарі, тому його звичаї знаходяться на стадії формування. Багато ортодоксальних євреїв відзначають день пам’яті на Йом га-Шоа, але інші ортодоксальні спільноти, зокрема й хасиди – поминають жертв Голокосту в інші дні жалоб, проголошені рабинами, оскільки традиційно єврейський місяць нісан вважається місяцем радості, яка пов’язана зі святом Песах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-